Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jorn Leistra – Kleine momenten van creativiteit

Stel je voor, je gaat gezellig uit eten met je vriendin en twee dochters van 5 en 2. Je kletst wat over de dag en bekijkt samen het menu. Dan zie je een stel met een dochtertje van 1 jaar oud binnen komen. Ze gaan naast je zitten. Het meisje krijgt direct een telefoon met filmpje voor haar neus. Zelfs tijdens het eten kijkt ze naar het scherm! De ouders zijn ook allebei met de telefoon bezig. Voor, na en tijdens het eten praten ze niet met elkaar. Dit overkwam mij vorige week....  

We worden overal gewaarschuwd voor het overmatig schermgebruik van kinderen. Maar hoe zit het met de vaders en moeders die vergroeid zijn met hun mobieltje? Zo’n 34 procent van de ouders pakt geregeld de telefoon erbij als ze met hun kroost zijn, zo blijkt uit een enquête van Jantje Beton onder duizend ouders. Is dit erg? Doen we onze kinderen dan te kort of valt het eigenlijk wel mee?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect hiervan op kinderen. Steven Pont geeft aan dat het belangrijk is welk signaal de vader of moeder afgeeft wanneer het mobieltje er steeds bij wordt gepakt. ‘De grootste dreiging voor een kind is het gevoel niet belangrijk te zijn voor de ouders’, zegt Pont. ‘Voor een jong kind is ouderlijke beschikbaarheid gekoppeld aan veiligheid. Ze krijgen zo het vertrouwen dat het loont om een relatie met een medemens aan te gaan.’ Een ouder die vaak afwezig reageert, kan dus het hechtingsproces verstoren.

Als je van de wereld geniet, dagdroomt, lummelt, pas dan ontstaat creativiteit.

Onze telefoon is verslavend (een smartphonehouder kijkt elke 7 minuten op zijn smartphone blijkt uit onderzoek), we zijn bang om ook maar iets te missen, altijd op zoek naar afleiding, met als resultaat een overprikkeld brein en daardoor lijken andere situaties al snel saai. Van collega’s weet ik dat zij zich storen aan ouders die, bij het brengen en halen, meer met hun telefoon bezig zijn dan met hun kind. Op een kinderopvanglocatie in Amerikaanse Texas zagen ze dit ook en hebben ze de mobiele telefoon verboden [zie foto]. Dat is volgens mij ook geen oplossing, want we leven nu eenmaal in een tijdperk waarin technologie een grote rol speelt. Onze generatie, ouders én kinderen, moet een weg vinden met alle nieuwe media, anders gaan ze overheersen. Is dit iets wat jullie ook herkennen in jullie werk of privéleven?

Mijn vorige blog had de titel “Onze kinderen gaan de wereld vormen” en die mensen vormen voor mij de inspiratie. Veranderende onderlinge relaties, aandacht voor elkaar, de invloed van technologie op het dagelijks leven, het opgroeien van kinderen en de toekomst fascineren mij. Deze ontwikkelingen vormen voor mij inspiratie om met nieuwe concepten binnen (en buiten) de kinderopvang aan de slag te gaan.

Tijdens een werkdag doe ik veel online markt- en trendonderzoek, maar zorgen we er ook voor dat we echte gesprekken voeren met klanten (ouders, medewerkers en kinderen), zitten we op groepen erbij om te observeren en gaan we op bezoek bij bedrijven uit compleet andere branches. Dit doen we omdat de continue (digitale) afleiding door een onuitputtelijke bron van informatie funest is voor innovatie. Ideeën en innovaties ontstaan op momenten dat onze gedachten afdwalen en niet tijdens de constante informatiestroom die we via onze telefoons binnen krijgen. Als je van de wereld geniet, dagdroomt, lummelt, pas dan ontstaat creativiteit. We ontnemen onszelf al deze kleine momentjes van creativiteit. Ik maakte me zelf ook schuldig aan de verslaving van de mobiele telefoon, daarom heb ik enkele simpele “maatregelen” genomen. Zo heb ik bijvoorbeeld een abonnement op de fysieke krant genomen, luister ik (weer) ongegeneerd gesprekken af in de trein, maak een praatje met de persoon naast me en laat ik mijn telefoon thuis als ik met mijn kinderen naar de speeltuin, het zwembad of het restaurant ga.

Wat vinden jullie: Is ons gedrag aan het doorslaan of valt het allemaal wel mee?

Reageren kan hieronder!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.