Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Zelfreflectie

Een belangrijk onderdeel van mijn coachopleiding is zelfreflectie, of beter gezegd: een continue reflectie op alles wat je doet. Reflectie is een proces van bewustwording. ‘Zonder reflectie geen leren’ zie je in veel leertheorieën terugkomen. En dat geldt dus ook voor het ‘leren coach zijn’.
blog-jolanda-rikers-mijn-laatste-blog
Jolanda Rikers

Reflecteren op jezelf, op je eigen handelen, heeft tijd en aandacht nodig. Het maakt je bewust van de zaken die voor jou essentieel zijn, omdat je je eigen handelen ter discussie stelt.

Aangeleerd

Ik kom er door de oefeningen achter dat reflecteren al aardig in mijn systeem zit. Soms denk ik weleens dat ik te veel reflecteer op mezelf, waardoor ik het handelen van de ander te veel relativeer. Vermoedelijk komt dit voort uit mijn opvoeding. Ik herinner mij dat ik als kind mijn beklag thuis deed over wat andere kinderen mij hadden aangedaan en dat mijn moeder steevast zei: ‘En wat heb jij dan gedaan?’ Dit leidde meestal tot een teleurstelling voor mij, maar ik ben wel blij dat ik continu een spiegel voorgehouden kreeg.

‘Ik vrees dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je zelfreflectie nog kunt aanleren’

Ander type leider

In mijn loopbaan heb ik ook ervaren hoe weinig mensen überhaupt reflecteren op hun eigen functioneren. Het ligt meestal aan de ander of de omgeving. Vaak leidt dit ook tot ontevredenheid of in het slechtste geval tot verzuim. Sommige mensen zijn ook bang om iets los te laten of bijvoorbeeld een andere baan te zoeken. Ik vrees ook dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je zelfreflectie nog kunt aanleren. De uitkomst van mijn laatste zelfreflectie is bekend: ik ga stoppen als directeur/ bestuurder. Ik ervaar ook dat het groter worden van onze organisatie een ander type leider nodig heeft. De selectie is in volle gang. Hopelijk zit er een goede bij!

Met het oog op mijn naderende afscheid bij KOP (Kinder Opvang Parkstad) ben ik afgelopen week gestart met een coachopleiding. Met mijn bijna 40-jarige werkzame leven en ruim 30-jarige leidinggevende ervaring leek me dit een reële vervolgstap. Lees ook de vorige blog van Jolanda >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.