Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Veerkrachtig leiderschap

Ondanks dat ik in 2011 mijn felbegeerde academische titel heb binnengehaald, blijf ik toch geïnteresseerd in de wetenschap. Zo volgde ik onlangs de alumni event over Embodied Leadership .‘Wat is dit nu weer?!’, hoor ik jullie al denken.
'Als je iets op een andere manier wilt doen
'Als je iets op een andere manier wilt doen

Het wordt ook wel veerkrachtig leiderschap genoemd en is een methode van Wendy Palmer, een 6de graad Aikido-meester met 40 jaar ervaring in leiderschapsontwikkeling. In haar methode heeft Wendy principes uit mindfulness, zoals aandachtstraining, gecombineerd met Aikido. Aikido is een Japanse vechtkunst die draait om het herstellen van de dynamische balans in elke situatie. Het zijn oefeningen over leiden en volgen. Hieruit heeft ze krachtige oefeningen gedestilleerd, specifiek voor leidinggevenden in organisaties. Haar methode geeft handen en voeten aan inspirerende leiderschapsprincipes.

Sportmensen en musici weten het al jaren: als je niet voldoende uren oefent (geestelijk en fysiek), zul je geen talent worden. Hoe kan het dan toch dat we bij leiderschap denken dat het een aangeboren eigenschap is? ‘Our body knows‘, aldus Palmer. Leren begint met begrijpen wat je voelt. Echter, de evolutie heeft ervoor gezorgd dat we verslaafd zijn aan een gedrag dat moeilijk te veranderen is.

Tijdens de bijeenkomst werd toch een poging gedaan om hierin verandering te brengen door ons een oefening aan te reiken.

  • Stap 1: Act: als je iets op een andere manier wilt doen, doe het dan ook. We kunnen alleen onszelf beïnvloeden;
  • Stap 2: Probeer je gedachten te voelen. Wat voel je waar?
  • Stap 3: Welk effect heeft jouw rol/gedrag op anderen? Wat verwacht je van de ander en de ander van jou? Wat zou moeten gebeuren?
  • Stap 4: Wat vloeit voort uit jouw conditionering (opleiding, waarden, ervaringen)?
  • Stap 5:  Ervaringen opdoen. Het filteren van situaties. Hoe voelt het van binnen?
  • Stap 6: Hoe kun je het leren? Door vooral de situaties die je moeilijk vindt te trainen. Net zoals een musicus of topsporter dat doet.

We kregen ook enkele meditatie-oefeningen mee om als leider beter met twee voeten te aarden met als doel: ’the best of yourself’. Erg inspirerend, maar het regulier oefenen valt me zwaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.