Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jolanda Rikers – Robots

Jolanda werd getriggerd door een artikel op Kinderopvangtotaal: 'Robot op de groep heel normaal bij De Vlinder'. Ze ging bij de Universiteit van Maastricht op zoek of er onderzoeken lopen naar robots in de kinderopvang en dat bleek het geval!
Jolanda Rikers Kinderopvang Opvang Kerkrade.jpg
De robots van UT en UM zijn gericht op de ontwikkeling van het jonge kind

In mijn zoektocht naar mogelijkheden voor disruptive innovations in de kinderopvang, kwam ik een artikel op kinderopvangtotaal tegen: ‘Robot op de groep heel normaak bij De Vlinder’.

Blijkbaar zijn ze in Enschede al jaren bezig met deze ontwikkeling en gaat dit opvangvoorziening organisatie (toen nog onderdeel van Smallsteps) gevestigd op het terrein van de technische Universiteit Twente (UT) binnenkort een robot-project verder in Nederland uitrollen.

Helaas ligt Kerkrade niet in de buurt, dus heb ik gemakshalve ook maar even geïnformeerd bij de Universiteit Maastricht (UM). Wat schets mijn verbazing: onderzoekers zijn aldaar ook bezig met robots in de kinderopvang. Deze apparaten worden in Duitsland getest omdat betrokken onderzoeker een Duitser is en zijn kind daar naar de opvang gaat. Hij was superblij ton ik contact opnam en we zagen meteen allerlei toepassingsmogelijkheden, waaronder het project van de Gezonde basisschool voor de toekomst, waar nota bene weer een andere afdeling van de UM aan meewerkt. Heb ik alvast deze connectie tussen beiden gelegd.

‘Wellicht zijn er nog meer van dit soort producten die de werkdruk van medewerkers kunnen verminderen’

De robots van UT en UM zijn overigens gericht op de ontwikkeling van het jonge kind, maar er is nog veel meer mogelijk. Zo heb ik privé een robotstofzuiger aangeschaft, want stofzuigen vind ik wel het ergste huishoudelijke klusje. Sinds kort loopt ‘Robbie’ relatief geruisloos zigzaggend door mijn woonkamer en check ik onderwijl mijn mail. Ik ben helemaal enthousiast en heb dan ook meteen eentje aangeschaft om te testen in onze dagverblijven. Wellicht zijn er nog meer van dit soort producten die de werkdruk van medewerkers kunnen verminderen.

Hiervoor praat ik binnenkort met iemand van een woningstichting, die weer nauw samenwerkt met een Duitse technische Universiteit (RWTH, Aken). Zij hebben ook diverse innovaties met studenten gerealiseerd. Tja, Aken ligt echt maar op een steenworp afstand van Kerkrade. Ouderen onder jullie herinneren zeker nog de EK-finale Nederland-Duitsland in 1990 en de calamiteiten aan de grens.

Gelukkig is die grens er niet meer en werken we al jaren constructief samen met kinderdagverblijven in Herzogenrath en binnenkort in Geilenkirchen.

Wordt vervolgd.

De vorige keer schreef Jolanda een blog over de jaarlijkse terugkomdag Management Control van de Universiteit Maastricht. Lees deze blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.