Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Leren van het onderwijs

Ik ben erachter het najaar is minstens een maand tekort is. Na de zomervakantie heb je nog maar 3 maanden. En in die 3 maanden moet je nog van alles.
  • het lopende jaar evalueren, terwijl het nog niet voorbij is;
  • een plan maken voor het volgend jaar;
  • dit plan delen met je OR, achterban, RvT en oudercommissies;
  • deelnemen aan allerlei geplande overleggen intern/extern;
  • deelnemen aan congressen, netwerken of studies.

Tja en dan zit daar nog een herfstvakantie en kerstvakantie tussen, waarbij de decembermaand voor een groot deel wordt ingevuld met eindejaarsfeestjes en etentjes.

Niet dat ik dat erg vind (alhoewel de ik overtollige kilo’s daarna niet meer kwijt raak), maar hierdoor wordt het najaar dat al korter is nog een maand korter. Ik heb deze maanden dan ook de hele tijd een hijgend werdrukgevoel dat ik te weinig tijd heb om alles goed voor te bereiden. En dan hebben we substantiële zaken zoals een HKZ directiebeoordeling samengevoegd met de jaarevaluatie en planning. Dit najaar is daar natuurlijk ook weer de IKK voorbereiding bij gekomen.

‘We kunnen veel beter het voorjaar gebruiken voor zaken die we normaal gesproken in het najaar doen’

In het voorjaar is alles anders…. een nieuw jaar met aftrek van de (gespreide) vakanties en de nieuwjaarsfeestjes. Dan heb je toch nog minstens 4 productieve maanden. Dus we kunnen veel beter het voorjaar gebruiken voor zaken die we normaalgesproken in het najaar doen. We zouden dit dan ook kunnen leren van het onderwijs. Zij hanteren immers een schooljaar in plaats van een kalenderjaar. Dan sluit een en ander ook beter aan in de integrale kindcentra.

Tja, met de (administratieve) werkdruk in het onderwijs is het ook niet veel beter gesteld, getuige de staking van 5 oktober. Hopelijk leren we dit niet van het onderwijs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.