Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jolanda Rikers – Gezonde kinderopvang

Deze week nam ik deel aan het afsluitende congres van het project de Gezonde Basisschool van de Toekomst in de fraaie, coronaproof ingerichte Maaspoort in Venlo. Een mooie kroon op het werk van de universitaire promovendi, maar ook van onze ruim 40 pedagogische medewerkers (Humankind en Kinder Opvang Parkstad), die 5 jaar lang op vier basisscholen de gezonde lunch en beweegactiviteiten hebben begeleid.
blog-jolanda-rikers-mijn-laatste-blog
Jolanda Rikers

Maar over die inzet ging het die dag niet. Diverse hoogleraren en doctoren namen ons mee in de gezonde resultaten van het project. Het project had al veel attentiewaarde gekregen bij de nationale journaals. Toch was er nog heel wat te melden.

Zo blijken de gezonde lunch en de beweegactiviteiten in de pauze een positief effect te hebben op de BMI, buikvet en voedingsgedrag. Dit effect werd hoofdzakelijk gerealiseerd in het eerste jaar, maar blijft daarna nog steeds aanwezig op hetzelfde niveau.

Opmerkelijk was dat het verschil in scores tussen de lager scorende ‘arme’ en de beter scorende ‘rijke’ kinderen gelijk bleef gedurende de projectperiode. Dit impliceert dat deze aanpak er niet voor zorgde dat de ‘armere’ kinderen naar dat hogere niveau groeide.

‘We gaan iedere dag door met het aanbieden van een gezond programma aan alle kinderen’

Hoogleraar Maria Jansen gaf ook aan dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met gezond eten en bewegen. Dit omarmen we in de kinderopvang graag.
De gedeputeerde Robert Housmans van Provincie Limburg, belangrijkste financierder van het project, benadrukte dat zijn streven is om komende jaren in Limburg een tweede golf van minstens 30 gezonde basisscholen van de toekomst te realiseren. Hiervoor is een aparte stichting opgericht, waar de kinderopvang ook deel van uitmaakt, gelukkig.

Wij werken graag mee aan de verdere uitrol. Voor ons staan het komende jaar twee van deze projecten gepland in de gemeente Kerkrade. Voor de rest gaan we iedere door met het bieden van een gezond programma aan alle kinderen in onze opvanglocaties, voordat ze naar school gaan.

‘De herfst is nog niet begonnen en we worden al overstelpt met (milde) verkoudheidsklachten. Tja, en dan is het wachten op de uitslag van de coronatest: gelukkig negatief. Het is wel een aanslag op je uitvoering. Zo is afgelopen weken al 40% van onze pedagogische medewerkers getest.’ Lees de vorige blog van Jolanda

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.