Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Gezonde kinderopvang

In 2018 kwam het project gezonde kinderopvang nog niet echt van de grond. Dat moet in 2019 wel gebeuren. Jolanda Rikers probeert zelf alvast het goede voorbeeld te geven met het volgen van het "Pioppi-dieet".

Tja ik ben natuurlijk niet het goede voorbeeld voor gezonde kinderopvang, want ik kamp al sinds mijn geboorte met overgewicht. Ik heb wel nooit gerookt, maar daardoor heb ik wellicht ook dat pondje meer. Nee hoor, ik maak me echt geen illusies, want elk pondje gaat ook echt door het mondje. Het meest erg zijn die “zonder-bewustzijn-(vr)eetaanvallen” tussen 18 en 19 uur. We eten meestal laat, maar dan heb ik vaak geen honger meer.

Ook in onze organisatie lopen de nodige medewerkers rond met aardig wat pondjes teveel. Opmerkelijk is ook dat dit vooral de wat jongere medewerkers zijn, die veelal nog geen kinderen hebben gehad en nog niet in de overgang zijn. Met andere woorden: het kan alleen maar meer worden.

Vanaf 2020 bieden minimaal 950 scholen hun leerlingen en personeel gezonde voeding aan in de kantine

Voor 2019 hebben we het project gezonde kinderopvang opgenomen. Dat was ook in 2018 al het geval, maar toen zijn we er niet aan toegekomen. Dit uitstellen lijkt op het  stoppen met snoepen of roken. Toch willen we er in 2019 serieus werk van gaan maken. Hierbij kan het nationale preventieakkoord ons (dwingend) mee helpen, want ik las op deze website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gezondheid-en-preventie/nationaal-preventieakkoord dat vanaf 2020 bij alle kinderopvanglocaties roken verboden is.

Er stond helaas niks voor onze sector in over overgewicht, maar we zouden eventueel de maatregel van de 950 scholen kunnen volgen: Vanaf 2020 bieden namelijk minimaal 950 scholen hun leerlingen en personeel gezonde voeding aan in de kantine. Mensen en gezinnen met overgewicht krijgen zorg en ondersteuning op maat. Vanaf 1 januari 2019 zou er een vergoeding voor deze Gecombineerde Leefstijlinterventie in de basisverzekering zijn.

Ik heb de informatie vandaag meteen door gemaild naar het projectgroepje. Hopelijk maken ze er dit jaar wel werk van. Ik ben onlangs begonnen met het Pioppi-dieet, ga vaker beneden koffie halen, sport minimaal 2 keer per week en maak in de pauze een rondje om de kerk. Het heeft mij helaas nog niks opgeleverd qua gewichtsverlies, maar ik voel me wel al fitter.


De vorige keer schreef Jolanda een blog over een nieuw strategieplan. Hoe zorg je ervoor dat zoiets ook echt beklijft? In een week tijd en met wat hulp vertaalde Jolanda het beleid in een filmpje. Lees deze blog hier


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.