Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Een bijzonder kijkje achter de schermen

Vanuit mijn bestuurlijke functie bij de beroepsvereniging directeuren kinderopvang (bdKO) ben ik al een aantal keren in gesprek geweest met Tweede Kamerleden van diverse partijen. Zo sloot ik in juni met een groepje directeuren bij een zogenaamde ‘Aan tafel met...’ bijeenkomst aan bij René Peters (CDA). Hij heeft kinderopvang in zijn portefeuille en is afkomstig uit Oss. Een verdrietige plek sinds kort.

Tijdens onze zeer interactieve en inspirerende bijeenkomst, opperde René het spontane idee om ons een keer te ontvangen bij de Tweede Kamer. Vandaag was het dan zover. Helaas maakte slechts een tiental directeuren van deze unieke gelegenheid gebruik. We werden gastvrij opgewacht door René en zijn assistente Anouk. Anouk is overigens de enige mbo-stagiaire in de gehele Tweede Kamer. René wil alleen mbo-stagiaires, omdat hij daar hele positieve ervaringen mee heeft en zij datgene aanvullen wat hij nodig heeft.

Allereerst nam hij ons meer naar een vergaderruimte waar hij ons toelichting gaf op zijn werkzaamheden in maar vooral ook buiten de Kamer. Zo heeft hij elke week op maandag en vrijdag werkbezoeken, om zich te laten voeden vanuit de praktijk. Op de andere dagen ontvangt hij ook regelmatig groepen in de Tweede Kamer om ze een kijkje achter de schermen te geven. Vandaag waren wij aan de beurt. Hij beantwoordde de meest gestelde vragen als volgt:

Waarom is de Kamer altijd zo leeg? Werkdagen zijn de debatten van 8 tot laat in de avond. Je hebt bovendien binnen je partij een specifieke portefeuille. Dus dan kun je en hoef je dus ook niet altijd en overal bij te zijn.
Waarom appen politici zo veel tijdens het debat? Volgens René wordt dit gebruikt om met andere aanwezige Kamerleden issues af te stemmen. Vroeger gebeurde dit met briefjes via de bode. Nu gaat dit digitaal en dus een stuk sneller.

Ik kijk terug op een zeer enthousiasmerende bijeenkomst. Je zou er bijna van de politiek in willen gaan

Na de inleidende woorden maakten we een behoorlijke tour door het gebouw en kwamen we in diverse gangen van politieke partijen. Bezochten we de fractiekamer van het CDA, de oude en de huidige Tweede Kamer, de handelingenkamer en nog veel meer ruimtes, gangen en trappenhuizen. Het erg bijzondere van de rondleiding was dat René naast de diverse saillante details van de politiek ons ook wat cultuurhistorisch besef van de Nederlandse politiek bij heeft gebracht. In een vorig leven was hij namelijk geschiedenisleraar en het geheugen van ons groepje is aardig opgefrist.

Ik kijk terug op een zeer enthousiasmerende bijeenkomst. Je zou er bijna van de politiek in willen gaan. Cadeautjes geven mag niet. Dan maar in de blog: René Peters, heel erg bedankt.

Enkele foto’s van het bezoek:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.