Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jolanda Rikers – De Kinderopvang Lente

Ik loop al een kleine week met een gedachte in mijn hoofd en ik krijg er maar niet de vinger achter. Vorige week donderdag werden we door Prof. Loorbach aan het werk gezet om de huidig geldende regimes in de kinderopvang eens los te laten en eens vrij te denken hoe het ideaalplaatje eruit zou moeten zien.
Blog Jolanda Rikers - De Kinderopvang Lente

Volgens Loorbach is er voldoende urgentie tot herbezinning en staan we aan de vooravond van een transitie in de kinderopvang. Transities gaan gepaard met onzekerheid, spanning, afbraak, weerstand. Het vraagt om een nieuwe manier van werken. De kinderopvang moet zich opnieuw uitvinden. Het zou niet werken om te blijven schaven aan het bestaande, dat leren we uit het verleden.

Wat staat ons te doen?

  • richting geven en versnellen
  • creëren van nieuwe visie en netwerken
  • schakelen tussen korte en lange termijn
  • sturen op anders denken, organiseren en doen

‘Naar mijn idee is het tijd voor de Kinderopvang Lente! Wie doet er mee?’

Na dit college zijn we in groepen uiteen gegaan en hebben we in een workshop een basis gelegd voor kinderopvang anno 2030. Kinderopvang zou dan een basisvoorziening zijn, volledig geïntegreerd met onderwijs. Een community in de wijk waar alles voor kinderen van 0 tot 12 jaar wordt aangeboden door multifunctionele zelfsturende pedagogisch medewerkers. Deze centra zijn het hele jaar geopend met de focus op talentontwikkeling. Ook de Partij voor de Kinderen is weer ter sprake gekomen, zelfs een minister voor kinderen/jeugd.

Andere groepjes kwamen met een generatiehuis van 0-100 jaar. Weer anderen wilden een speelomgeving tot 6 jaar of een integratie met de regionale ROC’s. Voorwaarde was wel dat de huidige regelgeving behoorlijk moest veranderen.

Wat mij nu de hele week bezig houdt is hoe het mogelijk is dat wij nog niet voldoende in staat zijn gebleken om hierin regie te voeren ofwel initiatief te nemen. In elk dorp is kinderopvang met betrokken management/medewerkers en betrokken ouders. Kunnen wij ons nu niet van onderop mobiliseren en het huidige regime omver werpen?

Naar mijn idee is het tijd voor de Kinderopvang Lente! Ik ben er klaar voor. Wie doet er mee?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.