Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Jolanda Rikers – Bestuurder of ondernemer?

Sinds medio 2012 ben ik bestuurder van Kinder Opvang Kerkrade, maar eerlijk gezegd is er voor mij nog niet veel veranderd. Ik werk nog altijd even hard en sta regelmatig nog met ‘mijn poten in de modder’. Doe ik dan iets verkeerd?
Blog Jolanda Rikers - Bestuurder of ondernemer?
Foto: ANP Photo

Afgelopen voorjaar heb ik samen met mijn Raad van Toezicht een Governancetraining gevolgd. In deze training werd aangegeven dat mijn oude ‘bestuur op afstand’ nu was omgevormd naar een ‘Raad van Toezicht dichtbij’. Ik kreeg dan ook na de training een lijstje met rapportagewensen van mijn Raad van Toezicht. Tja en bij wie leg ik dat lijstje dan nu neer?!

Gelukkig is er dan nog de zomervakantie…. In deze enigszins rustige en relatief vrije periode kun je weer eens strategisch nadenken over de koers die ons schip moet varen om goed door dit woelige water te kunnen laveren. ‘Nu komt het op leiderschap aan’ hoor ik steeds.


‘Het wordt tijd dat we weer gaan ondernemen in plaats van besturen’

Ik las afgelopen weekend een leuke recensie van het boek ‘Operational Excellence’ hoogleraar Marcel Van Assen. Hij zegt: ‘We moeten meer doen met minder mensen en minder middelen.’ Operational Excellence gaat dan om het doelmatig én doeltreffend inrichten en managen van de organisatie, die daardoor steeds weer in staat is de juiste klantwaarde tegen de laagste kosten te realiseren. Het wordt dus tijd dat we weer gaan ondernemen in plaats van besturen. Dat spreekt mij toch ook meer aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.