Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Als je het heel druk hebt moet je vertragen

“Als je het heel druk hebt moet je vertragen.” Deze les heb ik geleerd tijdens mijn MBA studie aan de Universiteit Maastricht. Ik wilde zo nodig voor mijn vijftigste nog een titel behalen… Toch heeft deze les mij veel gebracht en kijk ik nog regelmatig terug in The Theory U van Otto Scharmer.

Want wat doen we als we het druk hebben? Dan gaan we nog harder werken, nog meer opsluiten, avonden en weekenden door. Terwijl je, aldus Otto, even niks moet doen.

Zo’n week had ik bijvoorbeeld afgelopen week. Helemaal vol geplempt met allerlei afspraken en ik moest nog alle portfolio’s van mijn managers beoordelen. Ik had me daarnaast ook opgegeven voor enkele leuke bijeenkomsten met onder meer Ben Tigghelaar en Jan van Setten.

En net toen ik op het punt stond om me vanwege de drukte af te melden voor de deze bijeenkomsten, kwam het stemmetje van Otto in mijn hoofd. Waarom zou ik mij dat niet gunnen? En je leert er ook nog wat van. Misschien had ik beter in het bos kunnen gaan wandelen, want bewegen doe ik ook nog steeds te weinig. Nee, ik ben toch gewoon gegaan.

Tja, ze presenteren dan wel weer allemaal hun nieuwe boekje. Ben Tigghelaar had het boekje ‘de Ladder’ recentelijk uitgegeven; kreeg ik wel na afloop gratis mee. Dat is even boffen.

Bij Jan van Setten kon je het boekje ‘de Klantenfluisteraar’ winnen als je een zinvolle opmerking had. Helaas, die had ik niet. Ik ga niet de presentaties samenvatten, maar ik wil jullie wel van elke presentatie een interessant leerpunt terug geven.

‘Als je iets niet voor kan doen, kunnen je medewerkers het ook niet nadoen’

Zo had Ben het over veranderen. Hoe dan? Hij gaf hierbij aan dat als je wilt dat je medewerkers concrete doelen realiseren, doe het ze dan voor zodat zij het kunnen nadoen. Als je het niet voor kan doen, kunnen zij het ook niet nadoen. Tjonge jonge, zo had ik er nog nooit naar gekeken. Tja, dat is nog een hele uitdaging om iets voor te doen, maar blijkbaar wel noodzakelijk om mensen in beweging te krijgen.

Jan die kwam met het advies: doe waar je bang voor bent en vind het leuk. Nou ja, heb ik net een plan geschreven waarin ik pleit voor datgene doen waar je goed in bent. Aan de andere kant vind ik het opzoeken van grenzen en spannende situaties ook wel heel stimulerend. Dus misschien moet ik de komende tijd maar aan medewerkers gaan voordoen hoe je iets doet waar je bang voor bent.

Ik ben in ieder geval niet bang voor Sinterklaas want ik ben heel braaf geweest.


In haar vorige blog ging Jolanda op zoek naar antwoorden op de vraag ‘Hoe creëer je meer geluk?’ ‘Ik word in ieder geval heel gelukkig als ik zie dat onze medewerkers gelukkig zijn.’ Naar de blog


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.