Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Knorren – Laten we het direct goed doen en geen bal missen!

Jolanda Knorren
Jolanda Knorren is bestuurder van Raster Groep waarbinnen kinderopvang en welzijn elkaar en de Deventer buurten versterken. Raster is aanwezig in buurten, in verbinding met inwoners van jong tot oud, bouwt aan relaties en vertrouwen om van daaruit van betekenis te kunnen zijn.
Richting het einde van het jaar is het mooi om terug te blikken én vooruit te kijken. Want waar de kinderopvang, tot onze aanvankelijke irritatie en latere verbazing, nauwelijks een plek kreeg in de coronadiscussie, blijkt onze sector in ieder geval geen blinde vlek voor de beleidsmakers in Den Haag. Dat bleek wel bij de presentatie van het coalitieakkoord; de kinderopvang gaat voor een grote groep ouders bijna gratis worden.
blog-jolanda-knorren-
Jolanda Knorren

Fijn dat we toch nog in beeld zijn. Het had namelijk weinig gescheeld of ik had deze blog aangegrepen om zelf maar wat warme woorden aan onze sector te wijden. De kinderopvang die al anderhalf jaar als een squashbal door de coronatijd wordt gemept. Met twee mogelijke uitkomsten; een punt voor of een punt tegen. In ons geval; open kunnen blijven of dicht moeten. En heel af en toe een dwarrelballetje dat de tegenstander nog net wel of niet kan pakken. Laten we zeggen; de beperkingen waarmee wij, als we mochten open blijven, te dealen hadden. Zoals de cohortering en mondkapjesplicht.

En waar het onderwijs en de zorg voortdurend in het middelpunt van de belangstelling stonden en staan, bleef de kinderopvang nagenoeg onbesproken. Begrijp me goed: dit is geen Calimero-verhaal. Over het belang van de zorg is iedereen het eens. En ook onderwijs is cruciaal en beslist niet alleen goed voor de cognitieve ontwikkeling van onze kinderen en jongeren. In ons Kinderwerk en Jongerenwerk op school maken mijn medewerkers van dichtbij mee wat het voor kinderen betekent om naar school te kunnen gaan. Zij krijgen de kans er te zijn, andere kinderen te  ontmoeten, zichzelf te ontdekken, onderdeel van een groter geheel te zijn, en het leven, hun eigen ambities en dromen te leren kennen.

Neemt niet weg dat de geringe aandacht voor de kinderopvang vreemd blijft

Neemt niet weg dat de geringe aandacht voor de kinderopvang vreemd blijft. Ook op onze locaties komen kinderen immers samen en de link met het onderwijs is natuurlijk evident. Maar wat de kinderopvang écht bijzonder maakt, is haar enorm brede maatschappelijke functie. Alles wat het verbindt en mogelijk maakt. Kinderopvang creëert kansengelijkheid voor kinderen. (Stel, je hebt de pech dat je wieg op de ‘verkeerde’ plek staat, dan start je al met een achterstand op de kinderen die zich wel hebben mogen ontwikkelen tijdens de eerste jaren van hun leven). Kinderen en ouders uit een buurt die elkaar daar al sinds jaar en dag ontmoeten en dan mag je wel samen spelen maar niet samen ontwikkelen op de kinderopvang! Het kan toch niet waar zijn dat we dit laten gebeuren!  De boost die het geeft aan de arbeidsmarktparticipatie van moeders; wellicht de komende jaren wel belangrijker dan ooit. Daarnaast voorkomt kinderopvang ook leed. Kinderopvang maakt het voor ouders mogelijk om te kunnen werken. En daarmee voor gezinnen om elkaar ook een deel van de dag niet te zien. Idem dito voor buren. Wat er gebeurt als de kinderopvang deze rol niet op zich kan nemen, heeft de coronatijd helaas laten zien in oplopende cijfers voor huiselijk geweld en aanmeldingen Buurtbemiddeling. En zo kan ik nog wel een aantal voorbeelden opdiepen.

Is de aandacht in het coalitieakkoord dan reden voor een hosannastemming? Niet echt

Is de aandacht in het coalitieakkoord dan reden voor een hosannastemming? Niet echt. Vooral omdat we zoveel kansen laten liggen. Laten we het nou direct goed doen. De kinderopvang voor de financieel meest kwetsbare ouders gewoon 100% gratis maken. En niet 95%. Dan gaat juist die groep erop achteruit! Omdat ze momenteel al 96% worden gecompenseerd. Voor een groep ouders bij wie financieel het water al aan de lippen staat, betekent dat 200 euro extra kosten per maand. Moeten we niet willen. Net als het uitsluiten van kinderen van niet-werkende ouders. Juist voor deze groep ouders is een (financiële) aanmoediging richting kinderopvang van belang. Zij ervaren daarmee ruimte om te kunnen gaan werken; en die inzet kunnen we in deze tijd van arbeidsmarktkrapte goed gebruiken. Daarnaast zijn er grote ambities ten aanzien van kansengelijkheid. Laten we daaraan niet pas gaan werken op de basisschool. Begin al daarvoor door kinderen van niet-werkende en werkende ouders dezelfde ontwikkelkansen te bieden. Gezien de krapte op onze Nederlandse arbeidsmarkt kunnen we de kansen die zich nu aandienen voor het bevorderen van arbeidsmarktparticipatie en kansengelijkheid niet laten liggen. Als branche gaan we ons richting het definitieve regeerakkoord roeren, zodat deze kansen worden benut. Laten we het direct goed doen!

De sector is door de politiek weer stevig op de kaart gezet

De sector is door de politiek weer stevig op de kaart gezet. Logisch. Want als pedagogisch medewerker vang je niet alleen kinderen op, maar je maakt van alles mogelijk. De ontwikkeling van kinderen, het maatschappelijk kunnen meedoen van ouders, de continuïteit van organisaties en bedrijven. Daarnaast is de kinderopvang een verbindende plek, waar de buurt samen komt. Waar alle kinderen samen spelen en ouders elkaar treffen. Laat iedereen dat goed beseffen. En laten we dat ook vooral vaak genoeg tegen elkaar blijven zeggen op de werkvloer. Op naar 2022!

Lees de vorige blog van Jolanda: Laten we elkaar wat gunnen!
Jolanda Knorren
Jolanda Knorren is bestuurder van Raster Groep waarbinnen kinderopvang en welzijn elkaar en de Deventer buurten versterken. Raster is aanwezig in buurten, in verbinding met inwoners van jong tot oud, bouwt aan relaties en vertrouwen om van daaruit van betekenis te kunnen zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.