Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog GGD: Clichés kinderopvang

Deze maand werk ik tien jaar voor het toezicht op de kinderopvang. Omdat we bij GGD GHOR Nederland niet aan gouden horloges doen, laat ik mijn feestje bestaan uit deze blog voor Kinderopvangtotaal.
joanna.jpg

De afgelopen tien jaar heb ik gemerkt dat sommige clichés over de branche en over het toezicht nogal hardnekkig zijn. Clichés hebben vaak een kern van waarheid en zijn soms grappig, maar vaak ook bloedirritant en/of zwaar achterhaald. Ik noem hier mijn top vijf:

1. Kinderopvang, die softe sector

Tuurlijk, echt, het gaat om een hoop lieve kindertjes, maar het is ook een sector waar grote financiële belangen meespelen en waar je regelmatig advocaten en rechtszaken tegenkomt. Maar gelukkig ook een sector waar een hoop mensen zich inzetten voor kwaliteit!

2. Kinderopvang, die frauduleuze sector

Sorry, geen cliché, maar wel zwaar overdreven. Soms is dit echt zo. Maar dan heb ik het alleen over die paar rotte appels, waar gelukkig de laatste jaren meer oog voor is en waar harder tegen op wordt getreden.

3. De muggenziftende toezichthouder…

Ik heb deelgenomen aan heel wat overleggen over de beroepskracht-kindratio. Ik ken een houder die bij dat soort overleggen steeds met het voorbeeld aankwam zetten van het arme kindje in de kinderopvang dat met een grote verjaardagstaart zijn derde verjaardag kwam vieren in zijn geliefde crèche. Wat gebeurde er? Bij de ingang van de crèche stond een toezichthouder die zei: ‘Nee, kindje, dat gaat niet door, jij mag niet naar je groep want dan klopt de ratio niet meer.’ Als ik dit aan toezichthouders vertel, moeten ze gelukkig heel hard lachen om het absurde van zo’n situatie. Als je dit als houder wél herkent, dan is het tijd voor een goed gesprek!

Maar -sorry toezichthouders- jullie zijn wel een kritisch volkje. En -sorry houders toezichthouders horen ook kritisch te zijn. Sommigen van jullie hebben ook nog wat werk te doen om de toezichthouders te laten zien dat ze erop kunnen vertrouwen dat het goed zit.

4. …met zijn afvinklijstjes…

Wat is dat toch met die afvinklijstjes? Inspecties hebben nooit bestaan uit enkel afvinken. Het is wel zo dat er tot 2009 bij elke inspectie een hoop zaken getoetst moesten worden, maar ook toen waren observatie en gesprekken met houder en beroepskrachten al vaste ingrediënten. En ja, het is wel handig als de toezichthouder tijdens de inspectie wat aantekeningen maakt. Met de komst van het risicogestuurd toezicht en een focus die steeds meer verschuift naar de praktijk, mag het woord afvinklijstje in de prullenbak!

5. …en in driedelig pak.

Nee, de gemiddelde toezichthouder lijkt meer op een soort kruising tussen Meryl Streep en Chantal Janzen.

Wat ik al met al over de afgelopen tien jaar zie, is dat toezichthouders en houders meer met elkaar in gesprek zijn gegaan en dat er meer oog is gekomen voor de praktijk. Een goede koers om de volgende tien jaar op verder te varen!

Joanna Korfage is beleidsmedewerker bij GGD GHOR

Ken jij vooroordelen die mensen hebben over pm’ers? Reageer hier >>

Andere blogs van de GGD GHOR lezen? Dat kan hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.