Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jeanette van Dijk – De charme van seizoenen

‘Bij ons zijn de druiven op Jeanette!’ zo klonk het nog niet heel lang geleden. Dan wees een driejarig jongetje steevast vragend omhoog terwijl we in de achtertuin onder de volle druivenranken door liepen. ‘Echt waar?’, vroeg ik hem dan. En dan mocht hij een druiventros uitzoeken die we die dag deels samen opaten en die soms ook deels met hem mee naar huis ging. Na de herfstvakantie was hij oprecht teleurgesteld toen hij ontdekte dat de meeste druiven op waren en er alleen nog een restantje over was dat te hoog groeide om ze te kunnen plukken en dat dus toch echt voor de vogels was. Hij is dol op onze druiven.
Kinderlaarsjes die in de herfstbladeren staat
Foto: Jeanette van Dijk

Eerlijk is eerlijk; ik moest ook even slikken toen de laatste trossen geplukt waren. In de herfstvakantie maakten we er nog wel heerlijk druivensap van. We schaften dit jaar een speciale sappan aan. Door water te koken onder een soort vergiet vol met druiven knappen de druiven en loopt er even later heet sap door een slangetje uit de pan. Geschikte flessen eronder houden, en we hebben honderd procent puur druivensap voor een paar maanden.

Niet alleen de druiven zijn op. De kasjes waarin we maandenlang groenteplanten kweekten zijn ook opgeruimd. Het gezellige hoekje doet nu een beetje kaal aan. De komkommers zijn op en de laatste tomaten liggen in een keukenkastje onder doeken te rijpen. En wie gewend is aan eigen gekweekte biologische vruchten, is een beetje verwend. De gekochte komkommers en tomaten hebben echt minder smaak. Dat verschil proeven ook de kinderen.

Herfst

Binnen kweken we nog wel kruiden, maar die zijn toch minder spectaculair voor peuters. ‘De zomer is nu echt voorbij’, leg ik de kinderen uit. ‘Wie weet wat het nu voor jaargetijde is?’ Het is even stil. ‘Eerst is het lente, dan wordt het zomer en nu is het….’Herfst!’, roept een meisje. ‘Dat klopt’ zeg ik enthousiast. Ik zoek op YouTube een filmpje met daarin verschillende liedjes over de herfst. Ik speel een liedje na op de gitaar en zing het met de kinderen. Wat zijn er veel leuke herfstliedjes bedenk ik me dan. Over vallende blaadjes, kastanjes en over harde wind.

Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder in de tijd. De thematafel ziet er gezellig uit met allerlei verzamelde herfstspulletjes die we samen in de tuin vonden of die de kinderen meebrachten van thuis. Als we buiten zijn zie ik de kinderen genieten van alles wat de herfst ons biedt: ze ontdekken allerlei soorten paddenstoelen, spelen met takken, bladeren en rennen in de wind tot hun wangen er van kleuren. De lampionnen voor Sint Maarten zijn bijna klaar. Als de verf gedroogd is kunnen we de doorschijnende glanzende papiertjes eraan plakken en de lampion in elkaar zetten. De mooiste knutsels van het jaar. Dit jaar hebben we paddenstoelen gemaakt. De lampionstokjes met de lampjes liggen al klaar.

Tamme kastanjes

Van de tamme kastanjes uit de voortuin hebben we een lichtzoete pasta gemaakt. Het jongetje van de druiven wil het graag uitproberen op zijn broodje. Ik smeer het op zijn boterham. Als ik hem even later wil vragen hoe hij het vindt smaken, zie ik dat zijn ogen steeds bijna dichtvallen. Hij was te moe van het spelen. Ik draag hem naar bed en bewaar zijn broodje voor als hij straks weer wakker is. Wat een heerlijkheid is het toch dat we hier zo kunnen eten van wat het seizoen ons biedt en dat de kinderen leren wat de producten van het seizoen zijn.

Soms is het jammer wanneer een seizoen ten einde loopt, maar eigenlijk heeft ieder seizoen zijn eigen charme en levert dat ook steeds weer nieuwe inspiratie op voor activiteiten. De pompoen moet ik ook nog maar even uithollen en uitsnijden. Dat staat extra gezellig bij de voordeur als op 11 november de kinderen met hun lampionnetjes voorbij komen.

Jeanette werd in 2003 gastouder en woont met haar man in een boerderij in het buitengebied bij Ruinen. Ze is moeder van drie volwassen kinderen die inmiddels allemaal zijn uitgevlogen. Wekelijks spelen er kinderen van 0 tot 4 jaar op de boerderij. Jeanette houdt van het buitenleven en speelt graag in op wat er bij de kinderen leeft. Ze werkt met thema’s die te maken hebben met de seizoenen of feesten. Buitenleven is de rode draad; naast het buitenspelen wordt er gewandeld met de hond en er is ook een buitenslaapbedje. Alle dieren, de pony’s, kippen, hond en katten, worden samen verzorgd. Binnen zingen ze graag bij de gitaar, lezen ze boeken, knutselen, tekenen, kleien en bakken ze graag. En natuurlijk wordt er ook gespeeld; samen en alleen. Over al deze avonturen schrijft Jeanette blogs voor Kinderopvang Totaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.