Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Wat een feest!

De zenuwen beginnen al te kriebelen, want de Peuter4daagse staat weer voor de deur. Die vindt plaats van 12 tot en met 16 juni. Lopen jullie ook mee?
blog-ingrid-van-den-bunder-wat-een-feest
Wandelen tijdens de Peuter4daagse. Foto: Peuteropvang Heerlen

Ik had nooit durven bedenken dat een idee dat ooit door mijn hoofd speelde en dat we in 2016 voor het eerst uitvoerde binnen onze eigen organisatie, zo groots kon uitpakken. Ondertussen zijn we zeven jaar verder, liepen vorig jaar maar liefst 10.576 peuters, 1.426 pedagogisch medewerkers van 246 verschillende kinder- en peuteropvangorganisaties de wandeltocht en staat de Peuter4daagse dit jaar zelfs op de wandelkalender van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN).

De allereerste keer liepen onze peuters en juffen hun rondje van minimaal tien minuten. We hadden geen idee hoe iedereen het zou vinden. Maar wat bleek, de pedagogisch medewerkers waren heel enthousiast. Er werden T-shirts gemaakt, yells bedacht en wandelliedjes geschreven. Dat enthousiasme sloeg over op de ouders. En zelfs op de leerlingen en leerkrachten van de basisscholen waar onze locaties aan verbonden zijn. Er waren erehagen, liedjes, bloemen en ijsjes. De peuters werden als helden binnengehaald. En dat waren ze ook. Ze liepen door weer en wind. En zelfs veel langer dan de aangegeven tien minuten.

Een jaar later kregen we steun van JOGG Heerlen wat staat voor Gezonde jeugd, Gezonde toekomst. We pakten die keer iets grootser uit, met onder andere een eindfeest. We huurden sporthal de Varenbeuk, want je weet maar nooit wat het weer doet in Nederland. Actrice Ingrid Jansen, ambassadeur van JOGG Nederland was aanwezig en deed een dansje met de kinderen. De opkomst was fenomenaal, de ouders namen niet plaats op de tribunes zoals de bedoeling was, maar stonden samen met hun peuters mee te dansen midden in de sporthal. Wat een feest.

‘Over een week of drie staan we er weer. Ik verheug me er enorm op’

Sinds dat jaar is er iedere keer een feestelijke afsluiting. Tijdens dat moment worden ook de laatste meters gelopen. Peuters en hun ouders, een hele stoet. De wethouder van onderwijs is altijd bereid om de medailles om te hangen. En er zijn iedere keer genoeg vrijwilligers, zoals pedagogisch medewerkers, stagiaires, vrijwilligers en medewerkers van het Servicebureau en hun vrienden, echtgenoten, kinderen enzovoorts, die op die ochtend de handen uit de mouwen steken. Zonder hen geen eindfeest!

Over een week of drie staan we er weer. Ik verheug me er al enorm op. Vooral nu door het hele land peuters en kleuters en hun juffen en meesters op pad gaan en we ons door die Peuter4daagse verbonden weten. Wat een feest. Daar hoef ik helemaal niet zenuwachtig voor te zijn, bedenk ik nu. Ook al moet er nog het één en ander geregeld worden. Gezonde spanning zal ik het noemen, maar vooral een verheugen op. Veel wandelplezier!

Blog Ingrid van den Bunder – Herinneringen

‘Soms gebeurt er zoveel in de organisatie dat ik geen moment denk aan wat ik op papier kan zetten voor deze blog. April was zo’n maand. Eigenlijk is 2023 al vanaf het begin zo’n jaar. Beter gezegd, werken in en voor een peuteropvangorganisatie is altíjd zo. Je start met een schooljaar, twee keer knipperen met je ogen en de zomervakantie staat alweer voor de deur.’ Lees de vorige blog van Ingrid van den Bunder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.