Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Peuteropvang in beweging

Op mijn vorige blog kwamen enkele reacties. Vragen als: wie gaf de workshop en beweeglessen aan de pedagogisch medewerkers van peuteropvang Heerlen? In eerste instantie werden die beweeglessen vanuit het nijntje Beweegdiploma gegeven. Daarna werd dat opgepakt en verder uitgezet via de plaatselijke gymvereniging. Nu gebeurt dat samen met Heerlen Beweegt van welzijnsgroep Alcander en onze eigen pedagogisch medewerkers die zijn opgeleid en zich nu trainer mogen noemen.
blog-ingrid-van-den-bunder-herinneringen
Ingrid van den Bunder

We zijn als peuteropvang Heerlen heel blij met die enthousiaste inzet van onze medewerkers. Niet alleen bedenken ze iedere dag weer leuke beweegmomenten voor onze peuters. Ook denken ze actief mee over de beweegweken in juni (zie vorige blog), over activiteiten die leuk zijn voor jong, maar zeker ook voor oud.

blog-ingrid-van-den-bunder-peuteropvang-in-bewegingWant ook daar hebben we een missie. Voor peuters is bewegen heel belangrijk. Onder andere voor de ontwikkeling van hun hersenen. Maar ook voor ouders is een dagelijks ommetje of beweegmoment natuurlijk heel goed. En wat is er leuker dan samen met je peuter een blokje om te gaan? Om bijvoorbeeld alvast te ‘trainen’ voor de peuter4daase.

Maar ook samen beweegspelletjes bedenken is heel leuk. Daarvoor hebben we jaren geleden de beweegrugzak rond laten gaan. In de tas zaten eenvoudige materialen zoals een krant, (poets of hand) doekjes, een stoffen bal en meer. En een kaartenset waarop de beweegspelletjes stonden uitgelegd. De rugzak ging steeds met een andere peuter mee naar huis. Ouders schreven in een schriftje wat ze hadden gedaan, hoe ze het vonden en of er nog nieuwe spelletjes waren bedacht.

Van één van de peuters en zijn vader mochten we zelfs een reportage maken voor social media. Dat was Giovanni, die samen met zijn papa René en zus Cheyenne heel fanatiek alle spelletjes uitvoerde. Ze rolden en gooiden met de bal, schoven en draaiden op de handdoek en maakten snippers van een krant en gooiden die als confetti in de lucht. Papa René vond de beweegrugzak een heel goed idee. Maar hij gaf ook aan dat Giovanni en zijn zus sowieso al veel in beweging waren. ‘Ze spelen vaak buiten’, zo vertelde hij, ‘ook gaat Giovanni met mij mee naar de scouting of naar de visvijver. Of we gaan fietsen, naar speeltuin. Overal waar ik naar toe ga, neem ik Giovanni mee.’

‘Niet alle ouders zijn daar even handig in en daarom helpen we graag. Niet door te zeggen hoe het moet, maar door te laten zien hoe het kan’

En dat gunnen we natuurlijk alle peuters. Niet alle ouders zijn daar even handig in en daarom helpen we graag. Niet door te zeggen hoe het moet, maar door te laten zien hoe het kan. Een van onze leidsters heeft zelfs een fotoshoot gedaan met Snuf van Speelplezier. “Bewegen is leuk” was het thema en dat sprak ook de ouders aan.

blog-ingrid-van-den-bunder-peuteropvang-in-bewegingMaar ook de peuter4daagse krijgt menigeen op de been. Tijdens vorige edities hebben we met een fotowedstrijd ouders gevraagd te laten zien hoe ze zich samen met hun peuter voorbereidden op de peuter4daagse. En tijdens de gezamenlijke afsluitingen van de twee eerste edities waren er ook veel ouders op de been. Ook dit jaar kunnen we de beweegweken weer groots afsluiten met een beweegfeest op een groot voetbalveld en we weten zeker dat er ook dan veel ouders van de partij zullen zijn. Hoe dat eruitziet? Daarover vertel ik graag in onze volgende blog!

Ik houd erg van wandelen. Het is heerlijk om na een lange werkdag de benen te strekken. Maar een wandeling helpt me ook om mijn hoofd leeg te maken, alles op een rijtje te zetten en heel belangrijk, te genieten van de natuur. Ook voor peuters is beweging heel belangrijk, dat weten we allemaal. Lees de vorige blog van Ingrid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.