Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Nooit te oud…

Als je een peuteropvangorganisatie runt, heb je veel te vertellen. Maar in deze vorm, een blog, was het er voor peuteropvang Heerlen (POVH) nog niet eerder van gekomen. Het is nooit te laat voor iets nieuws en zeker niet om op een nieuwe manier naar buiten te treden. Want wat verandert de peuteropvang snel. Maar ook, wat gebeurt er veel moois in onze 22 locaties verdeeld over Heerlen en Hoensbroek.
blog-ingrid-van-den-bunder-herinneringen
Ingrid van den Bunder

We zien het iedere week, iedere dag wat bijvoorbeeld VVE Voor- en vroegschoolse educatie voor peuters betekent. Maar ook voor onze pedagogisch medewerkers. Want zij zien in de praktijk wat extra aandacht voor taal en bijvoorbeeld de emotionele ontwikkeling doet.

Zoals Miny den Brok (65), afgelopen september 25 jaar werkzaam bij POVH, en nog altijd enthousiast over haar werk en de werkwijze binnen de organisatie. Zo enthousiast zelfs dat ze heeft besloten haar pensioen nog even uit te stellen.

Al spelend leren peuters enorm veel

Miny zegt het volgende: ‘Er wordt bij POVH kwaliteit geboden, er is veel aandacht voor de taalontwikkeling en voor extra begeleiding en ondersteuning voor kinderen die dat nodig hebben. Al spelend leren peuters enorm veel. Door ze de juiste materialen aan te bieden en ze op de juiste manier te benaderen en te begeleiden, kunnen ze zich goed voorbereiden op de basisschool. En is er extra ondersteuning nodig, zien wij dat als pedagogisch medewerkers en schakelen we de juiste organisaties in om extra ondersteuning te geven. Ik ben er trots op dat ik onderdeel van peuteropvang Heerlen mag zijn; een organisatie die zich zo enorm heeft ontwikkeld en die er is voor het kind!’

In de gemeente Heerlen is het percentage laaggeletterden hoog en zijn er veel doelgroepkinderen. Samen met onze ketenpartners pakken we aan, zetten we onze schouders eronder en werken we hard aan de juiste en aan voldoende ontwikkeling en ondersteuning daar waar dat nodig is. Dat gebeurt veelal achter de schermen. Daar gebeurt overigens heel veel. Maar aan de voorkant straalt dat naar buiten. Voorbeelden te over.

Taal heb je nodig om mee te kunnen doen

Het is voor ons een noodzaak, een missie en ook onze opdracht vanuit de gemeente Heerlen om ruim aandacht te geven aan taal. Want alles begint met taal. Taal heb je nodig om mee te kunnen doen. Daarom is er veel aandacht voor boeken, wordt er veel voorgelezen en volgen leidsters de nodige taal- en voorlees-workshops en cursussen.

POVH gaf ook zelf vier peuterboekjes uit met thema’s die we als peuteropvang Heerlen heel belangrijk vinden zoals bewegen en gezonde voeding. In dat verlengde bedachten we ook de eerste Peuter4daagse, die nu inmiddels, meestal in juni, door heel Limburg door vele peuters en kleuters wordt gelopen.

In alles wat we doen staat de peuter centraal

Maar in alles wat we bedenken of doen, in alle samenwerkingen en initiatieven, in alle ondersteuning aan peuters en ook aan pedagogisch medewerkers, in alle workshops, cursussen, studies staat de peuter centraal. Want voor die 2- en 3-jarigen doen we het, voor de groei en het geluk van die jonge kinderen zetten onze pedagogisch medewerkers zich enthousiast in. Een goede en gelukkige ontwikkeling van het kind is onze missie.

Daarover en over nog veel meer gaan we jullie in de komende blogs alles vertellen. Iets nieuws dus, maar nooit te oud om te leren en nooit te jong om met (spelend) leren te beginnen!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.