Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ilse Raasing – Maken of breken?

Media hebben een enorme invloed. Maar de media hebben twee doelen: naast het schrijven van een (nieuwswaardig) verhaal, gaat het óók om het aantal lezers of kijkers dat ze bereiken. Het ene moment kan iemand een held zijn, het volgende moment wordt hij of zij afgeschreven en is hij of zij niet langer interessant. Mijn vader zei altijd: ‘Vandaag ben je nieuws en morgen lig je in de kattenbak’.
blog-ilse-raasing-maken-of-breken
deagreez / stock.adobe.com

We hebben niet voor niets persvrijheid in ons land. Mensen moeten kunnen zien of lezen wat er gaande is, zeker wanneer er situaties zijn die men graag ‘verstopt’, maar die ons wel allemaal aangaan. De media zijn een verrijking, maar kunnen ook ongelooflijk veel kapot maken.

Ik mag zelf schrijven en ervaar daardoor hoe dingen kunnen overkomen en welke invloed ik daarop heb. Kijk bijvoorbeeld naar artiesten die negatief in het nieuws komen. Nog voor we weten of de verhalen die naar buiten komen echt feiten zijn, kiezen radiostations ervoor hun muziek niet meer te draaien. Het effect is dus enorm en het gevoel van ‘hij zal wel écht heel fout zijn’ wordt door de media versterkt.

Een ander voorbeeld is de BSO bus. Al vijf jaar gebruiken we deze merknaam, maar wanneer de bestuurder van een BSO bus in een berm terecht komt en de macht over het stuur verliest, noemen de media het ineens weer ‘de Stint’ en komt het hele verhaal van het ongeval in Oss weer volop in het nieuws. ‘De Stint’ is zelfs, zoals ze zeggen volgens protocol, in beslag genomen. Raar, want op internet heb ik gevonden dat de politie alleen na ernstige ongelukken waarbij sprake is van blijvend letsel of een slachtoffer dat is overleden voertuigen in beslag neemt voor onderzoek. De artikelen over ‘de Stint’ ploppen na dit incident op in mijn scherm en de beschuldigingen zijn echt ongekend en ongeremd.

Nog een voorbeeld: niemand zal ontkennen dat er een toename is van incidenten binnen de kinderopvang, maar ook hier gaat het er wel om hoe je de zaken schetst. Neem bijvoorbeeld het AD-artikel van dinsdag 14 augustus. Als een groot deel van het artikel gaat over de GGD-controles waarbij steeds meer kinderopvangorganisaties een oranje of rood risicoprofiel krijgen, is het maar nét hoe je dat uitlegt. Als je als krant suggereert dat dit profiel gekoppeld is aan veiligheid, is dat een onjuiste weergave van de werkelijkheid. Want een verkeerde omschrijving in je pedagogisch beleid, een niet afsluitbare vuilnisbak, een stoffen handdoekje in plaats van papieren handdoekjes kunnen invloed hebben op je risicoprofiel. Dat gaat écht niet alleen om gevaren en veiligheid. Maar dat we als kinderopvangorganisaties een flinke uitdaging hebben en we ons hard moeten inzetten om de veiligheid te verbeteren, is duidelijk.

‘De media kunnen je maken en breken; daar kun je je niet tegen verdedigen’

Ooit las ik een mooie uitspraak: ‘Ik ben verantwoordelijk voor wat ik zeg, niet voor hoe jij het ontvangt’. Maar de media hebben veel invloed op hoe iets ontvangen wordt. Wanneer ik schrijft dat ik de BSO bus een fantastisch vervoersmiddel vind voor het halen en brengen van onze bso-kinderen, dan zien, op de één of andere manier, sommige lezers staan dat ik het ongeval bagatelliseer en ik me niet besef wat een verschrikkelijk leed er is geweest (en nog is) bij de ouders van de slachtoffers van het ongeval in Oss. Dat doe ik natuurlijk wel, maar dat leest niemand.

De invloed van de media is enorm. Of je nu Rutte, Borsato of Renzen heet, de media kunnen je maken en breken en daar kun je je niet tegen verdedigen. Voor je het weet staat het breeduit in alle kranten en op alle internetpagina’s en kun je alleen maar wachten tot de wind weer is gaan liggen.

Ilse Raasing is directeur van stichting Kinderopvang Waterland in Monnickendam en voormalig columnist voor Management Kinderopvang. Zij is een energiek en mensgerichte manager met ruim 40 jaar ervaring in de kinderopvang. Naast haar passie voor kinderopvang is ze actief als zangeres en is ze ook jarenlang actief geweest in de politiek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.