Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Frank Gobel – Beleid en methodes: de kern van je werk

In het jaar 2000 woonde ik in Amsterdam en besloot ik een kinderopvang op te richten. Dat betekende dat er veel keuzes te maken waren. Pfff, heel veel keuzes. Inrichting van de ruimtes. Bedenken hoe het werven van pedagogisch medewerkers het best gedaan kon worden. Plus nog veel meer.
blog-frank-gobel-beleid-en-methodes-de-kern-van-je-werk
Frank Gobel

Soms dacht ik in de aanloopfase wel eens: wat fijn als er wat minder te beslissen en bedenken zou zijn. Tegelijkertijd wilde ik dat de opvang kwalitatief goed zou zijn. En over kwaliteit had ik wel ideeën. Dus was één van de dingen die ik zelf deed: een pedagogisch beleid schrijven.

Naar mijn idee leg je in het pedagogisch beleid de kern vast van wat je doet. Gezien het gewicht ervan lag het voor de hand om het zelf te formuleren. Zodat het beleid bij mij en de organisatie paste, met extra aandacht voor thema’s die ik belangrijk vond. En de uitwerking van de thema’s – hoe we daar precies aan werkten – legden we binnen de organisatie ook samen vast.

Er wordt veel zelf bedacht

Volgens mij sta ik daarin niet alleen. Het is een beetje cliché: er werken veel creatieve mensen in de kinderopvang. Die bedenken graag dingen. Nog zo’n cliché: de mensen in de kinderopvang zijn doeners; ze gaan meteen aan de slag. Ook een kenmerk van kinderopvang: er wordt veel lokaal gewerkt; de blik is niet altijd op landelijke ontwikkelingen en mogelijkheden gericht. Daarom is het logisch dat er per locatie een organisatiebeleid wordt gemaakt. En als uitwerking daarvan programma’s en methodes worden bedacht. Voor het pedagogisch werkplan, voor het dagritme en ook voor keuzes rondom leefstijl van de kinderen. Als je je wilt onderscheiden als kinderopvang met aandacht voor bewegen, zoek je naar iets unieks en eigens. En dan kan het goed helpen om zelf wat te ontwikkelen.

Overweeg te gebruiken wat bewezen werkt

Maar er zitten nadelen aan zelf een methode of programma ontwikkelen. Het kost tijd en je weet niet zeker of het resultaat zal zijn zoals je hoopt. Die twee nadelen zijn juist belangrijke voordelen van de andere oplossing: gebruik iets wat zich al bewezen heeft. En dan doel ik op erkende interventies voor de kinderopvang die zich richten op bewegen. Deze interventies werken soms via een opleiding, soms met materialen en soms met veel ideeën over bewegen. Maar, dankzij de erkenning, weet je altijd zeker dat het met de uitvoerbaarheid goed zit. Die is in de praktijk al uitvoerig getest.

Een Gezonde Start

Er zijn meerdere interventies geschikt voor de kinderopvang. Eén licht ik er hier graag even uit: de scholing Een Gezonde Start, onderdeel van Gezonde Kinderopvang. De scholing omvat een tweedaagse train-de-trainer, die een stafmedewerker uit de organisatie opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. Deze coach wordt hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie. Hij of zij schoolt de eigen collega’s structureel in Een Gezonde Start. Het uiteindelijke doel is om een gezonde leefstijl écht onderdeel te maken van het dagelijks werk in je organisatie. En hoe mooi is het, dat over deze aanpak uitgebreid is nagedacht, dat er veel ervaring is met de scholing en dat je zelfs ambassadeurs kunt benaderen om eens met je mee te denken.

Al met al biedt zo’n bestaande en erkende aanpak dus de nodige voordelen. Als ik nu voor dezelfde keus stond als in 2000? Dan zou ik gebruik maken van een al uitgevonden wiel.

Dit was het laatste blog van Frank vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen, hij gaat een nieuwe uitdaging aan. Als redactie van Kinderopvangtotaal bedanken we Frank voor zijn waardevolle bijdragen die hij leverde met zijn blogs.

‘In een park bij ons in de buurt zat mijn dochter op de rand van de zandbak. Ze is anderhalf jaar oud, nog geen meter lang. Ze kukelde van de rand. Oef! Schrik en schuldgevoel, gauw er naartoe en natuurlijk viel het mee. Veel sneller dan ik eraan toe was, wilde ze alweer op dezelfde plek zitten…’ Lees de vorige blog van Frank

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.