Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Elmer Oosten – Toen waren ze pas twee jaar oud!

Hoe stereotype wil je het hebben: ik ben een kerel én helemaal verzot op voetbal. De meisjes en met name de jongens op de bso vinden het natuurlijk helemaal leuk, een meester op de groep die van voetballen houdt!
Blog Elmer Oosten - Toen waren ze pas twee jaar oud!

Het kan ook bijna niet anders: het WK voetbal is een gewillig onderwerp op de bso. Knutselen, kleuren, schminken, verkleden, alles gebeurt in het oranje op dit moment. Van de week was ik in gesprek met twee jongens op de groep en ze vertelden trots dat ze de wedstrijden van Nederland mogen kijken. Tijdens het gesprek realiseer ik me iets geks.
Ik zeg in één zin: “Wel leuk dat we meteen tegen Spanje beginnen, dan kunnen we wraak proberen te nemen op vier jaar geleden.” De twee jongens kijken me met een vragende blik aan.
‘Wat is wraak? En waarom wraak nemen?’ Ja, daar had ik even niet stil bijgestaan, deze jongens waren vier jaar geleden ongeveer twee jaar oud!  Ze weten helemaal niet wat er precies gebeurd is.


‘Soms sta ik er niet bij stil dat ze bepaalde dingen niet bewust hebben meegemaakt.’

Ik heb eerst het begrip wraak uitgelegd (iemand terugpakken) en toen verteld wat er nou precies mis ging in de afgelopen WK finale. Soms sta ik er even niet bij stil dat ze dergelijke dingen niet bewust hebben meegemaakt. Zo jong zijn ze nog. Hoe leuk is het dan om zo’n verhaal te kunnen vertellen.

Toevallig hebben de twee jongens en ik de hit van dit moment om onze pols: loombandjes. Op dit moment valt dat leuk samen met het WK. De bandjes van elastiek worden aan elkaar gevlochten en daar kun je onder andere polsbandjes van maken. De jongens hebben oranje en rood, wit, blauwe polsbandjes om. De ene jongen ziet dat ik er ook een om heb en vraagt of ik hem zelf gemaakt heb. Vervolgens vraagt hij waarom ik geen oranje bandje heb. Mijn loombandje is groen met rood gekleurd. Ik vertel hem dat ik stiekem ook een beetje voor Portugal ben en dat ik daarom deze kleuren heb gekozen. In eerste instantie vindt hij dat maar gek. Hij vraagt of ik daar dan misschien geboren ben. Nee, is mijn antwoord, maar ik heb er wel een half jaar gewoond. Nu gaat hij wel akkoord met de kleurenkeuze van mijn loombandje. Ik geloof dat het gesprek voorbij is, want de jongens gaan weer druk verder met hun lego bouwwerk.
En, o ja, wat hebben we een wraak genomen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.