Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog De Orde – Nieuw financieringssysteem is een ramp

In 2018 gaat het gebeuren, belooft minister Asscher. Het nieuwe financieringssysteem is dan een feit. Niet de ouders maar de kinderopvangorganisaties zelf krijgen dan de tegemoetkoming kinderopvang vanuit het Rijk uitbetaald. Veel makkelijker voor ouders en veel minder fraudegevoelig, zegt de minister.
Nederlandse Orde van de Kinderopvang

Dat klinkt reuze leuk! Toch zit de kinderopvangbranche met een steen in de maag. Met lede ogen kijken wij op dit moment naar het geploeter met het PGB. Heel veel mensen wachten al maanden op hun geld. Hiervan werd vooraf ook gezegd hoe makkelijk en hoeveel beter dit nieuwe systeem zou worden.

Er zijn binnen de kinderopvang, door de bezuinigingen, weinig tot geen reserves meer om welke klap dan ook op te vangen. Veel organisaties kunnen nog maar nét het hoofd boven water houden. In eerste instantie levert dit plan van de minister ons reorganisatie van onze administratie op. Dit kost tijd en geld (wat er niet is).

In tweede instantie zijn we dus bang voor de inefficiëntie van onze overheid. Want wij kunnen geen maanden wachten op de uitbetaling van het Rijk. Wie betaalt in dat scenario de salarissen van onze medewerkers? Of moeten zij dan ook een paar maanden wachten? En de huren van onze gebouwen? Of het gas, water en licht? Of de luiers?

‘Er zijn binnen de kinderopvang, door de bezuinigingen, weinig tot geen reserves meer om welke klap dan ook op te vangen.’

Na jaren van onrust, waarin de kinderopvangbranche klap na klap heeft moeten incasseren, vragen wij Den Haag om rust. Wij hebben deze rust minimaal 5 jaar nodig om te kunnen herrijzen uit de as. Als de minister graag iets goeds wil doen voor onze branche, voor ouders en bovenal voor kinderen, dan zou hij eens kunnen starten met de meevallers op zijn begroting Kinderopvang in te zetten om de kinderopvang weer betaalbaar te maken voor ouders.

De drempel naar de kinderopvang zou dan voor veel ouders weer een stuk lager worden. Meer vrouwen aan het werk, meer blije ouders en minder gesjouw met kinderen van oma naar buurvrouw en goede vriendin! Terug naar stabiele kinderopvang!

Lees ook de vorige blog van De Orde: ‘Een zeven-tot-zeven-ikc is niet ideaal’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.