Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carola Winter – Vlindermaand

In mei vieren we de Vlindermaand bij Wiedewei. Vanaf eind april pronken op alle Wiedewei-vestigingen de vlinderkasten. Voor de kinderen is dit een enorme kijkdoos, waarin ze eersterangs zitten bij de vlinderkraamkamer van het koolwitje.
Carola Winter

Via De Vlinderstichting is het Koolwitjes-pakket te bestellen. Het pakket is een levend pakket en bestaat uit eitjes, kleine rupsjes en wat poppen. Alle fasen worden zo aangeleverd. Om zo’n levend pakket goed te kunnen ontvangen is er wel wat voorbereiding nodig. De kinderen van de natuur BSO hielpen de Wiedewei vlinderpakketten in orde te maken, zodat we deze kant-en-klaar konden afleveren.

Huisvesting

Om de vlinders te huisvesten hebben we gekozen voor een aquariumbak. Deze bak is na de vlinders voor vele andere toepassingen te gebruiken, zoals kikkervisjes (volgend jaar dan, hè) of slootdiertjes. De bak wordt geplaatst op een vaste plek, met voldoende lichtinval, maar niet in de volle zon.

Vlinderkast

Zo hebben we onze gesprokkelde vitrages verknipt in rechthoekige lappen, voor het afsluiten van de vlinderkasten. We knipten hoedenelastiek op maat, om de vitrage vast te klemmen. Uit onze takkenril verzamelden we kleine takjes, daar kunnen de vlinders als ze zijn uitgekomen, op klimmen om hun vleugels te drogen. En ook de rupsen kruipen er graag overheen bij hun dagelijkse ommetje.

Eten en drinken

We hebben spitskool en bloemkoolbladeren verdeeld over alle bakken, zodat de rupsen de eerste dagen wat te eten hebben. In onze glasverzameling ontdekten we lege crème brûlée-schaaltjes, welke ideaal zijn voor de sponsjes met suikerwater. De vlinders kunnen zo eenvoudig drinken, zonder te verdrinken en het suikerwater loopt niet weg in de bak.

Onderhoud

We leverden kwastjes en lepels mee om zorgvuldig de vlinderbak schoon te kunnen maken, zonder de fragiele eitjes en rupsjes te beschadigen. De keukenrol onderin de bak is eenvoudig te verschonen. De koolsoorten verspreiden een onaangename geur als ze niet meer vers zijn. Zo ook een vieze bak. Daarom niet te veel kool aanbieden, maar genoeg en regelmatig verschonen.

Vrijheid

Als de vlinders in de pop zitten, dan is de laatste fase aangebroken. De groei naar de vlinder. Dit prachtige moment is goed waar te nemen in de vlinderkast. Als de vlinder goed droog is en klaar, dan mag ze worden vrijgelaten. Een prachtige ervaring. Van eitje tot vlinder.

Carola Winter
Carola Winter werkt als Specialist Groene Kinderopvang voor Wiedewei, de groene kinderopvang van Kibeo. Een bijzonder groene functie die haar op het lijf is geschreven. In verschillende gedaantes is zij al jarenlang verbonden aan Groen Cement; de natuur is dan ook altijd de groene draad in de begeleiding van kinderen. In 2019 won zij de verkiezing van Pedagogisch Professional van het Jaar en met haar blogs nam zij de lezers mee in dit avontuur. Als de Groezelaar prikkelt en ontwikkelt zij alle zintuigen op een groene wijze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.