Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carola Winter – Vakantielunch op de Natuur BSO

Het is vakantie! Vrijheid blijheid. De natuur BSO van Wiedewei staat niet op een schoolterrein, maar is een zogenaamde stand alone. In de schoolweken halen we kinderen op bij een x aantal scholen en daarmee is de natuur BSO niet voor alle kinderen een optie tijdens de schoolweken. Echter in de vakantie mag je kiezen op welke BSO je vakantie komt vieren. Vaak zien we in de vakantie dus nieuwe gezichten, maar ook oude bekenden van vorige vakanties.
blog-carola-winter-vakantielunch-op-de-natuur-bso
Vakantielunch op de Natuur BSO van Wiedewei.

Op de natuur BSO is er van alles te doen, maar als je de eerste keer komt dan zie je dat niet meteen. Nieuwe kinderen krijgen altijd eerst een rondleiding: waar kan je je jas en tas kwijt, kennismaken met de limonadebar, die altijd is gevuld met thee en lemonwater en weten waar het toilet is te vinden.

En dan maken we een rondje. In het kantoor staan onze kleine dieren. Zo hebben we wandelende takken, vissen en deze maand is het Vlindermaand bij Wiedewei. Dus we hebben een vlinderkast gemaakt voor de koolwitjes. In de vitrinekast ontdek je verschillende botten die we in de loop der tijd hebben gesprokkeld. Op deze plek is het vaak rustig, heb je goed zicht op het voorplein en het wordt dan ook regelmatig gebruikt voor serieuze activiteiten in kleine groepjes. Laatst nog met het zonnebloempitten uittellen.

In de volgende groepsruimte vind je een werktafel, iedere dag wordt hier een klein aanbod gedaan. Deze vakantie hebben we leer gesprokkeld, met letterstempels sla je je eigen naam in je armbandje, dat is wel heel bijzonder. We praten met de kinderen waar het leer vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en wat er zoal allemaal van leer wordt gemaakt. Of wat kan er eigenlijk allemaal van leer worden gemaakt? In deze ruimte hebben we ook een lekkere zithoek bij de boekenkast gemaakt. De kast staat vol met boeken die een relatie met natuur hebben. Kinderen vinden het heerlijk om hier af en toe even terug te trekken. Alleen of met een klein groepje. Gedurende de dag zie ik hier altijd verschillende kinderen hun tijd beleven. Er staat een kist vol met kleden, om onder weg te dommelen of om hutten te bouwen.

‘De keuken is het kloppende hart van de natuur BSO’

De keuken is het kloppende hart van de natuur BSO. Bijna altijd is hier een pedagogisch medewerker te vinden die de kinderen begeleidt, de ruimte gezellig houdt, activiteiten aanbiedt, de keuken opruimt of voorbereidingen treft voor het volgende eetmoment. In de keuken vind je de limonadebar; de naam is wat ouderwets, want we drinken nauwelijks limonade. De bar is gevuld met thee en water met lemon of citroen. We drinken ook wel sap of melk, maar dat vind je niet standaard in de bar. Op de tafel staat een uitnodigende, kleurige, rijke toren van fruit en rauwkost.

Onze grootste groepsruimte heeft verschillende tafels waar je aan kan rommelen, zo heeft een van de collega’s van oude fotolijstjes en gaas raamwerkjes gemaakt. Van gescheurd krantenpapier maakt ze samen met de kinderen nieuw papier, door te scheppen en te drogen. Maar ook een kleine muziekhoek deze vakantie. Deze hoek is erg in trek bij de kinderen. Over de gehele dag zijn verschillende kinderen aan het ontdekken welke instrumenten er liggen, hoe je ze kan gebruiken en welk geluid ze maken. Kinderen vertellen aan elkaar welke hulpmiddelen bij welk instrument horen om zo het instrument goed te gebruiken.

Buiten, aan de voorkant van het gebouw zijn er verschillende uitdagingen voor de kinderen. We hebben grote rechthoekige plantenbakken, waarvan we sommige als moestuin gebruiken. Ook hebben we hier een grote zithoek met een enorme tafel waar we vaak eten met mooi weer, verjaardagen vieren of andere activiteiten doen. Er is los materiaal om mee te ontdekken, te bouwen en te slepen. We hebben een modderkeuken, met een apart euh… moddereiland waarop flink gewerkt kan worden aan de meest bijzondere (niet eetbare) recepten.

Aan de lange zijde van het terrein vind je een kleine tuin waar we onlangs de vlinderstruiken snoeiden en het nu een beetje kaal is. Verderop vind je een picknicktafel voor een beschutte struik en heb je goed zicht buiten het terrein. Een plek waar kinderen veel fantasiespel laten zien met gebruik van de tafel. In de strook hebben de kinderen een stuk afgezet, nadat ze die hadden ingezaaid. Dit moet een bloementuin worden.

‘Het blijven mooie dagen, die vakantiedagen op de natuur BSO’

We snoeiden de wilgen en een klein gedeelte hebben we gelaten voor de kinderen om mee te slepen. De enorme takken zien eruit als bomen en het is ook best een uitdaging om een goede tak uit de stapel te trekken. We bouwen met elkaar een hut en bekijken hoe we hem stevig kunnen maken. De basis takken maken we stevig vast met touw. We ontdekken oude gymmatten in de opslag die we kunnen gebruiken om op te zitten in de hut en uiteindelijk willen we ‘m ook overdekken. Als de hut klaar is, is het etenstijd.

Vandaag vieren we vakantie met de lunch. Ieder kind mag zelf kiezen wat hij of zij op zijn boterham wilt en je smeert ook zelf je boterham. De tafel is royaal gedekt, zo staan er drie manden vol brood, er staat kaas en worst. Er staan mandjes waarin bakjes vol met stukken wortel, komkommer of paprika om tussendoor te knabbelen. Er is appel-perenstroop, pindakaas en kruidenkaas. Om niet allen tegelijk aan de tafel te staan, starten we met 3 kinderen. De kinderen vinden het erg leuk om zelf te kiezen en zelf hun brood te beleggen. Ze leren kijken, kiezen, nieuwe smaken proeven, smeren, snijden en genieten van hun boterham.

In een gemoedelijke rust blijft het lopende buffet voor een dik uur in beweging. De limonadebar is tijdens de lunch uitgebreid met melk en sap. De kinderen laten het zich goed smaken en na het eten is het allemaal zo weer opgeruimd. De kinderen buiken uit. Door een boekje te lezen, bij de wandelende takken te gaan kijken, buiten in de zon te gaan kletsen met vrienden of door verder te gaan met hutten bouwen. Er ontstaat weer allerlei spel en na de lunchtafel zien we vriendschappen ontstaan, ontsproten uit een gezamenlijke liefde voor: wortel.

Het blijven mooie dagen, die vakantiedagen op de natuur BSO.

‘Al enige tijd organiseren we wandelingen in de verschillende regio’s van Wiedewei. Deze wandelingen wandelen we met ouders en kinderen. Het doel van de wandelingen is ouders en kinderen mee te nemen in de ontdekkingen van de natuur. We gaan nog een stapje verder: Klein Kamperen!’ Lees de vorige blog van Carola

Carola Winter
Carola Winter werkt als Specialist Groene Kinderopvang voor Wiedewei, de groene kinderopvang van Kibeo. Een bijzonder groene functie die haar op het lijf is geschreven. In verschillende gedaantes is zij al jarenlang verbonden aan Groen Cement; de natuur is dan ook altijd de groene draad in de begeleiding van kinderen. In 2019 won zij de verkiezing van Pedagogisch Professional van het Jaar en met haar blogs nam zij de lezers mee in dit avontuur. Als de Groezelaar prikkelt en ontwikkelt zij alle zintuigen op een groene wijze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.