Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carola Winter – Met de jury (5)

Die mentale ondersteuning van Muriel in de auto op de heenweg heeft me geholpen om het over heel veel onderwerpen te hebben, daar zijn we een ster in. Van de hak op de tak, midden in een onderwerp, naadloos overgaan op een ander onderwerp, welke per definitie niets te maken hoeft te hebben met eerdere onderwerpen. Ik heb geen tijd gehad om me van te voren zorgen te maken over de gesprekken die zouden volgen.
Carola Winter tijdens de verkiezing.

De tienkoppige jury is verdeeld in drie groepen met de thema’s pedagogiek en oudercontact, opleiding en ontwikkeling en kinderopvang als maatschappelijke voorziening. Super leuk om met zoveel belangrijke hobo’stegelijk te mogen praten over iets wat ik heel graag doe.

Hoe werk ik eigenlijk aan het welbevinden van kinderen ? En hoe zie ik zelf die adviesrol naar ouders toe? Hoe sta ik tegenover genderneutraal opvoeden en op welke manier werk ik aan de interactievaardigheden? Hoe ontwikkel ik in mijn vak, wat kunnen collega’s van mij leren? Wat is volgens mij de beste manier op het vak te leren? Wat is de toegevoegde waarde van de kinderopvang, wat vind ik van de wet IKK, hoe zou ik kinderopvang zelf in willen richten?

Wat zou ik als ambassadeur willen uitdragen?

Zou ik mijn eigen kinderen naar de kinderopvang brengen? Wat vertel ik over mijn vak als ik ergens op een feestje ben?

Het ontwikkelen van groene kinderopvang kent vele facetten. Van het ontwikkelen van een visie, naar de vertaling van het pedagogisch beleid. Van het inrichten van groepsruimtes, naar het helpen vergroenen van de gedachtengang van medewerkers. Van het ontwikkelen van activiteiten programma’s tot het bedenken van leuke activiteiten voor alle leeftijden.

Ik ben ervan overtuigd dat je een team, een locatie, ouders, kinderen en omgeving mee kan laten groeien tot een mooi groeiend concept in groene kinderopvang als je dat met elkaar doet. Het kinderen bewust maken en leren omgaan van de natuur met al zijn facetten is een van de belangrijkste speerpunten.

Groene kinderopvang is namelijk nog veel meer dan alleen de liefde voor de natuur ontwikkelen.

Het is ook leren wie je zelf bent, zelf ontdekken en ervaren. We moeten de paden niet te veel voor de kinderen vast leggen, maar laat ze zelf onderzoeken. Leer ze omgaan met keuzes en het gevolg daarvan. Leer ze zichzelf kennen, weten wat ze leuk vinden, wat ze moeilijk vinden.

In de auto op de terugweg praatten we na, tijd genoeg met al die drukte op de weg. Ik vond de jury gesprekken gemoedelijk en relaxed gaan. Maar best lastig in te schatten of het ‘goed’ ging. Want ik ben wel overtuigd van mijn verhaal, maar was de jury dat ook?

Ook Bernadette en Sarah hebben goede gesprekken gehad vertelden ze me. We maakten met zijn drieën nog een leuke foto en we treffen elkaar weer op de dag van het congres: de week van het jonge kind. De dag van de uitslag!

‘Op een goede dag worden zowel Sarah, Bernadette als ik, de drie genomineerden, uitgenodigd om met de jury in gesprek te gaan over het werk wat we doen. Het betreft een echte vakjury met mensen die weten waar ze het over hebben, mensen met een visie.’ Lees de vorige blog van Carola
Carola Winter
Carola Winter werkt als Specialist Groene Kinderopvang voor Wiedewei, de groene kinderopvang van Kibeo. Een bijzonder groene functie die haar op het lijf is geschreven. In verschillende gedaantes is zij al jarenlang verbonden aan Groen Cement; de natuur is dan ook altijd de groene draad in de begeleiding van kinderen. In 2019 won zij de verkiezing van Pedagogisch Professional van het Jaar en met haar blogs nam zij de lezers mee in dit avontuur. Als de Groezelaar prikkelt en ontwikkelt zij alle zintuigen op een groene wijze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.