Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carola Winter – Interview in Kinderopvang

Ik hou ervan om het vakblad Kinderopvang te lezen, maar als ‘ie niet op mijn pad komt, dan heb ik er ook geen erg in. Wel in de digitale versie, die komt op de mail voorbij! Maar ik houd van het papier. Nu krijg ik ‘m thuis! Goed geregeld. Want in de reeks met prijzen zat dus ook een jaarabonnement op Kinderopvang. Er staan altijd leuke en interessante onderwerpen in en zo blijf je actueel.
Carola Winter

Daarnaast heb ik in de hele reeks van prijzen, ook een interview in Kinderopvang gewonnen! En mag ik op de cover van het vakblad verschijnen. Weer, toevallig stond ik er in maart ook op met de aftrap van de nominatierondes. Dit interview is enige tijd geleden door Frida Noordzij afgenomen. In het juli/augustusnummer vind je het interview terug.

“Pedagogisch professional met een groen hart”. Zo heeft Frida het stuk genoemd. Het is een mooi stuk geworden waarin een kijkje op een onderdeel van mijn werk. Maar vooral ook wat de uitwerking is van een groen plein, welke mogelijkheden dit biedt voor de ontwikkeling van de kinderen. De manier waarop je als kind anders opgroeit als je veel buiten mag zijn in zo’n avontuurlijke tuin.

Kinderen gaan op ontdekkingstocht, je kan immers niet het gehele plein overzien. Het is overal groen en in het groene plein zit altijd beweging. Zo groeien de struiken in het voorjaar en ontwikkelen de knoppen die in de zomer bloeien. De seizoenen zijn merkbaar. Kinderen kunnen op onderzoek. Er zijn hoogteverschillen, verschillende plekken, waar je soms niet heen kan omdat het hek dicht zit. Op sommige plekken vind je spullen waar kinderen mee aan de slag zijn. Stokken, stenen, dennenappels, plankjes, potten, pannen, emmers, gieters, bandjes, doeken. Maar ook water, zon, zand en modder.

‘De groene pleinen en het gebruik ervan vraagt extra tijd en vaardigheden van de medewerkers. Zij dienen te anticiperen op het buiten zijn’

Kinderen worden uitgedaagd met opdrachtjes, zoektochtjes, kijken, voelen, ruiken, luisteren. Samen en alleen. De hele dagopvang is voor kinderen van 0-4 jaar. Het groene speelplein voor 4-12 jaar heeft meer uitdagingen en veel losse materialen om hutten te bouwen en te sjouwen. Wilgen die onderhoud nodig hebben en wilgentunnels die groeien, waterlopen maken en schatten te zoeken.

De groene pleinen en het gebruik ervan vraagt extra tijd en vaardigheden van de medewerkers. Zij dienen te anticiperen op het buiten zijn, door parasols of zonneschermen op te hangen, door los materiaal te organiseren, buitendouches te fabriceren in de zomer en bijvoorbeeld ijsklompen om mee te spelen, in de winter. Zij moeten in de gaten houden of het materiaal nog wel speelbaar is, of gevaarlijk door verkeerd gebruik of omdat het gewoon kapot is. Het vraagt een andere manier van kijken naar het buiten spelen als dat je doet op een stenen plein.

Alle pleinen groeien op hun eigen manier met de eigen middelen die we ter beschikking hebben. Er zijn bepaalde elementen die je altijd wel terug ziet komen op een groen plein en gelukkig steeds vaker ook op de pleinen van reguliere kinderopvang. Daar word ik blij van. Ik gun ieder kind een groen plein!

De tuin van de Paddewei is het kwaliteitsmerk van Groen Cement meer dan waard. De moestuintjes staan vol met tomatenplanten, aardbeien en komkommers. Maar ook de lavendel staat prachtig in bloei en heeft een grote aantrekkingskracht voor bijen en hommels. In haar vorige blog gaat Carola de tuin in met staatssecretaris Tamara van Ark. Lees de blog
Carola Winter
Carola Winter werkt als Specialist Groene Kinderopvang voor Wiedewei, de groene kinderopvang van Kibeo. Een bijzonder groene functie die haar op het lijf is geschreven. In verschillende gedaantes is zij al jarenlang verbonden aan Groen Cement; de natuur is dan ook altijd de groene draad in de begeleiding van kinderen. In 2019 won zij de verkiezing van Pedagogisch Professional van het Jaar en met haar blogs nam zij de lezers mee in dit avontuur. Als de Groezelaar prikkelt en ontwikkelt zij alle zintuigen op een groene wijze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.