Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carola Winter – Het traject van mijn nominatie (2)

Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd van Pedagogisch Professional van het Jaar kan je worden opgegeven door een collega, leidinggevende of iemand anders die jouw werk ondersteunt. Onze productontwikkelaar en ras-creatieveling Esther Caljouw heeft de aanvraag voor mij gedaan.
Carola Winter

Zij besteedde hier veel aandacht aan en hij werd dan ook behoorlijk uitgebreid. Esther vertelde over de voorstellen die ik heb gedaan om het nieuwe product van Kibeo: Wiedewei, groene kinderopvang nog groener te maken.

Een van de onderwerpen ter ondersteuning van die ontwikkeling van de groene kinderopvang is de Wiedewei jaarkalender, waarin groene dagen die landelijk worden ondersteund de aandacht krijgen. Zoals de warme truiendag, met het doel om bewust om te gaan met warmte-energie. Een kachel hoeft niet op 22 graden te staan, maar doe gewoon een trui aan in de winter.

In de winterperiode staan de wintermaanden in het teken van: vogelen. Met het idee om zorg voor de natuur te ontwikkelen en plekken te creëren en te onderhouden waar vogeltjes veilig kunnen eten, drinken of rusten.

De vlindertelling staat ook op onze kalender, daarmee zijn we dus altijd bezig om mooie bloemetjes op te kweken, uit te zaaien en te koesteren. Maar ook de nationale modderdag in juni ontbreekt niet.

Voor de vakanties maak ik groene vakantie-inspiratieboeken, met recreatieve activiteiten die bijna allemaal buiten worden aangeboden. Ik ben een netwerker die externe partijen met overlappende doelen samenbrengt en ik onderhoud deze contacten goed. Groen Cement, Ravottuh, maar ook Altijd Feest, zijn hier prachtige voorbeelden van.

Ik ga met mijn aanbod uit van de behoeftes en competenties van het kind

Het maken van modderkeukens is een van de leukste onderdelen die meteen zijn vruchten afwerpen bij kinderen. Nog voor je klaar bent, staat er al een pan moddersoep te pruttelen op het zelfbedachte vuurtje. De term ‘GROEZELEN’ is inmiddels al helemaal ingeburgerd bij Wiedewei. Groezelen is het prikkelen van de zintuigen in een natuurlijke omgeving of met een natuurlijke inslag.

Die frisheid van de natuur wil ik ook graag laten waaien bij onze ondersteunende afdelingen op het hoofdkantoor in Goes en ook daar mag ik luchtzuiverende planten gaan aanbieden. Ik wil altijd zoveel mogelijk mensen betrekken bij het concept. Zo vind ik het contact met ouders en het samen groeien heel belangrijk en ik sluit dan ook graag en regelmatig aan bij verschillende samenwerkingen en bijeenkomsten om anderen te ‘besmetten’ met het groene virus.

Ik hou mezelf graag op de hoogte via bijscholing, het lezen van vakliteratuur, het bijwonen van congressen en onlangs rondde ik de opleiding HBO pedagogisch beleidsmedewerker/coach af. Ik heb een kort lijntje met collega’s die aan het ‘vergroenen’ zijn en denk mee in het dagelijks aanbod en de aankleding van onze derde pedagoog: de groepsruimtes, hallen, gangen en… De groene pleinen! Ik ga met mijn aanbod uit van de behoeftes en competenties van het kind en haal daarmee het beste uit het kind, door ze te prikkelen met uitdagende activiteiten.

Met deze beknopte samenvatting van een deel van mijn werkzaamheden werd het inschrijfformulier verstuurd. En op een goede dag ontving ik de mail dat ik was genomineerd en in de top 3 van genomineerden was beland.


‘Op de buitenschoolse opvang is het aanbod van activiteiten een belangrijk speerpunt. De groepsruimte nodigt kinderen daarbij als eerste uit en is daarmee het startpunt voor de activiteiten. Als activiteitenbegeleider is het aanbod van activiteiten, het herkennen van activiteiten, het ontwikkelen van activiteiten en het borgen van het aanbod van activiteiten een van de leidraden van de dag.’ Lees de vorige blog van Carola

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.