Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carlien Langelaan – Zindelijkheidstraining

Namens de Vereniging GastOuderBranche geeft Carlien Langelaan antwoord op prangende vragen van gastouders. Deze keer: Kan ik alvast beginnen met zindelijkheidstraining ook al vinden de ouders het nog niet nodig?
Blog Carlien Langelaan - Zindelijkheidstraining

Dat hangt er vanaf. Zijn de ouders nog niet met de zindelijkheidstraining bezig omdat ze vinden dat hun kind er nog niet aan toe is of is er een andere reden? In het eerste geval kunt u bespreekbaar maken waarom de ouders denken dat hun kind er nog niet aan toe is, u kunt dan aangegeven waarom u denkt dat u al wel kunt starten. Er zijn verschillende methodes om een kind zindelijk te maken. U kunt samen bespreken welke methode u het beste vindt passen bij het kind. Vinden de ouders dat het echt nog te vroeg is, dan zult u nog even moeten wachten. Misschien kunt u wel afspreken dat het kind spelenderwijs mag starten met de zindelijkheidstraining. Bijvoorbeeld; wanneer het kind zelf aangeeft dat het op het potje wil (net als de andere kinderen!) het kind inderdaad op het potje of toilet te zetten.


‘Als u een bepaalde methode hanteert, dan is het voor het kind wel zo prettig wanneer de ouders thuis dezelfde methode hanteren’

U kunt als gastouder een grote rol spelen bij deze zindelijkheidstraining. Maak wel duidelijke afspraken met de ouders, als u een bepaalde methode hanteert, dan is het voor het kind wel zo prettig wanneer de ouders thuis dezelfde methode hanteren.  Als andere opvangkinderen ook bezig zijn met zindelijkheidstraining of al zelfstandig naar de wc kunnen, dan is doorgaans de motivatie voor het kind nog groter om ook zindelijk te worden.  U kunt gebruik maken van diverse bekende methodes zoals;

  • Wachten tot het kind zelf aangeeft naar het toilet te moeten
  • Op gezette tijden naar het toilet (voor en na het slapen bijvoorbeeld, voor of na het eten e.d.)
  • De kookwekker-methode, iedere uur even proberen of om de twee uur
  • De luier uit, veel gebruikt in de zomer omdat de kinderen dan lekker naar buiten kunnen

Maak de training vooral leuk! Er zijn allerlei verhaaltjes en filmpjes over zindelijkheidstrainingen. Belonen door middel van het geven van complimenten is ook zinvol. Belonen kan ook het krijgen van een sticker zijn of een cadeautje, maar de meeste kinderen zijn al heel blij met een compliment als het lukt.

Zindelijk worden gaat niet altijd zonder problemen, obstipatie en plas en poepangst zijn de bekendste problemen. Zindelijk worden gaat ook niet zonder ongelukjes, dat hoort er nu eenmaal bij, maar soms is er sprake van bedplassen en broekpoepen. Als u of de ouders zich zorgen maken dan is het altijd verstandig een huisarts te raadplegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.