Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Betsy van de Grift – Kinderopvang is goed (of ‘wij van WC-eend’)

De kinderopvangsector worstelt met een paar uitdagingen, zoals vraaguitval, reorganisaties en kritiek op de kwaliteit. En vooral de dodelijke combinatie van die drie dingen maakt dat je je als bestuurder of toezichthouder soms afvraagt of je niet beter iets anders kunt gaan doen.
Blog Betsy van de Grift - Kinderopvang is goed (of ‘wij van WC-eend’)

Niet de ‘diehards’! Die laten niet na om bij elke gelegenheid te roepen dat kinderopvang echt goed is voor kinderen. En leuk. En dat je het ieder kind moet gunnen. Doet ons dat niet een heel klein beetje denken aan het reclamespotje van WC-eend, waarbij een wat raar mannetje in een witte laboratoriumjas aan, zegt:

Wij, van WC-eend, wij zijn blij met het succes van onze WC-eend

Hoe kan de kinderopvang- en peuterspeelzaalsector haar ambities om echt meerwaarde te hebben voor kinderen het beste verzilveren in het maatschappelijke debat? Want kennelijk lukt dat niet goed en ik denk dat de ‘wij van WC-eend’ aanpak niet gaat werken.


‘Internationaal blijkt dat de kwaliteit in de kinderopvang heel vaak gemiddeld is (mediocre) met uitschieters naar boven en beneden’

De sector slaagt er niet in om te bepalen waar, wat en hoe ze kwaliteit duidelijk kan maken. Is het de pedagogische kwaliteit? We doen er amper onderzoek naar. De kleinschalige NCKO-rapporten zeggen wellicht iets over de landelijke trend, maar niets over de individuele aanbieder. En het beperkte meetinstrument ITTERS en ECERS staat ook niet echt ‘boven elke discussie’.

Kunnen we iets met nieuwere instrumenten zoals de betrokkenheid (Laevers)? Of moeten we – een beetje tegen de weerstand tegen toetsen in – de groei in de ontwikkeling van de kinderen meten om te kunnen bewijzen dat we echt aan ontwikkelingsstimulering doen? Of moeten we toch maar volstaan met de oudertevredenheid?

De claim van de kinderopvang dat ze goed is voor de ontwikkeling van kinderen, wordt vaak aangetoond met onderzoeken en rapporten. Maar die zijn denk ik niet altijd zo goed gelezen voordat ze geciteerd worden. Internationaal blijkt (ook) dat de kwaliteit in de kinderopvang heel vaak gemiddeld is (mediocre), met uitschieters naar boven en beneden. Van sommige programma’s is inderdaad bekend dat kinderen daarvan profiteren, maar dat betreft dan kinderen in achterstandssituaties en die programma’s zijn vaak veel intensiever dan wij ze hier in Nederland uitvoeren.

Het is nou eenmaal een jonge professie, de kinderopvang. En het kan altijd beter.

Betsy van de Grift is een ervaren bestuurder en ondernemer in de zorg en kinderopvang, met een pedagogische en bedrijfskundige achtergrond. Sinds 2008 werkt zij als onafhankelijk adviseur voor kinderopvang en kleuteronderwijs. Door haar reeks ‘kinderbreinboeken’ is zij een veelgevraagd spreker en directiecoach. Haar boek ‘De Kleutervriendelijke School’ werd genomineerd als ‘beste onderwijsboek van 2020’. Haar laatste boek ‘Het Managementboek voor de Kinderopvang’ wordt gezien als het nieuwe handboek voor ervaren en junior hoger management. Betsy streeft er naar duurzame leerimpulsen te geven aan het opvoedkundig en educatief aanbod aan 0-7 jarigen. Meer daarover op www.betsyvandegrift.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.