Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bennita Blocq – ‘Mama moet huilen als papa schreeuwt’

De bijscholing training van de Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld was al een paar keer uitgesteld bij dit kinderdagverblijf in Amsterdam. In 2019 hadden ze het absolute voornemen om zeker elk jaar deze bijscholing in te plannen omdat ze het zo belangrijk vonden en super interessant.
blog-bennita-blocq-mama-moet-huilen-als-papa-schreeuwt
Foto ter illustratie. Credits: fizkes / stock.adobe.com

Helaas is door Covid de bijscholing opgeschoven en nu besloten, januari 2022, dat de bijscholing dan maar online moest worden gedaan, met ZOOM. En dat was voor alle 10 de deelneemsters een eyeopener. Wat ging dat goed en wat leuk dat je iedereen zo kan aankijken en de gebruikte video’s en andere lesstof kwam juist heel goed binnen. Dat hadden ze eigenlijk niet verwacht.

Tijdens deze ZOOM-bijscholing werd er gevraagd of je een kindje van 3 jaar wel serieus kan nemen als hij wat over thuis vertelt. En toen ik hierover door vroeg, bleek dat ze allemaal op de hoogte waren dat een jongetje al een paar keer tijdens het naar bed brengen had gezegd: “Mama huilt als m’n papa tegen haar schreeuwt en dat vind ik zo zielig voor mama.’’ Maar ja, kinderen vertellen weleens vaker wat, toch?

Aangezien we met de bijscholing van de meldcode bezig waren vertelde ik dat dit ook een discloser is en dat je daar dus echt wel serieus mee om moet gaan. De groep was verbaasd en regeerde klassiek “Nou ja, die moeder zien we bijna elke dag en daar is echt niets mee aan de hand hoor. En papa brengt de kleine man ook best vaak en dat is zo’n lieverd. Nee, niks mis met dat gezin.’’

De aandachtsfunctionaris van het kinderdagverblijf deed ook mee met de ZOOM-bijscholing en hoorde dit voor het eerst en was best geschrokken. Ze vroeg aan de pm’rs of er al een gesprekje was geweest met bijvoorbeeld mama, om aan haar te vertellen wat de pm’ers van haar zoontje hadden gehoord. Nee, dat bleek niet het geval. En omdat ook de mentor van dat jongentje die week in quarantaine zat wilde ze pas iets gaan doen totdat die er weer was.

‘De uiteindelijke conclusie: praten! We moeten gaan praten met mama’

En de vraag kwam ook: ‘Maar wat zeg je dan tegen mama?’
We gingen even oefenen en toen kwam de conclusie dat je ‘gewoon’ moet zeggen wat je gehoord hebt, zo letterlijk mogelijk. En dan afwachten wat mama gaat zeggen. De meest uiteenlopende scenario’s werden bedacht als uitkomsten van dat gesprek. Bijvoorbeeld dat ze wel vaker ruzie hebben maar dat ze niet wist dat zoonlief dat zo erg vond. Of dat het inderdaad 1 x was gebeurd en dat ze er alles aan had gedaan om d’r zoontje uit te leggen dat dit ook bij grote mensen kan gebeuren maar dat papa meestal heel lief is.

En zo kwamen er vele mogelijke situaties langs. Met de uiteindelijke conclusie: praten! We moeten gaan praten met mama. En pas daarna kunnen we de uitspraak van die kleine jongen gaan wegen (stap 4 van de meldcode).

De aandachtsfunctionaris was blij dat ze deze bijeenkomst had meegedaan, want ze had eigenlijk gedacht dat dit niet meer nodig was. Ze had de training tot aandachtsfunctionaris in oktober bij me gevolgd en goed geïmplementeerd, dacht ze, in dit kinderdagverblijf.

Volgende week belt de eigenaar van dit kinderdagverblijf me op, nadat ze het gesprek met mama heeft gevoerd en maken we een afspraak voor de volgende bijscholing. Hopelijk in 2023 weer op de locatie!

Het is oktober en de herfst zit alweer in de lucht. Meestal is het nog lekker weer om buiten te spelen. En dat buitenspelen is heel belangrijk, zeker voor de kleintjes. Maar wat doe je als een kind bang is om vies te worden of niet vies mág worden van de ouder(s)? Lees de vorige blog van Bennita
Bennita Blocq is van oorsprong fysiotherapeut. Tijdens de vele therapie-momenten aan huis zag ze letsel waarbij in de verwijzing ‘gevallen, gestoten of onduidelijke oorzaak’ stond. Haar onderbuikgevoel gaf aan dat er iets niet klopte. In 2012 besloot zij, via een scholing bij de politie, om Trainer Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te worden en uiteindelijk ook trainer voor Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld. De kinderopvang is haar specialiteit: sinds 2008 geeft zij cursussen kinder-EHBO en BHV-opleidingen aan pm-ers. Haar insteek is om volwassenen handvatten te geven die nodig zijn om kinderen veilig op te laten groeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.