Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bennita Blocq – Grensoverschrijdend gedrag: een schadelijke angstcultuur

Grensoverschrijdend gedrag blijft een veelbesproken onderwerp in de kinderopvang, zoals ik ook al schreef in m’n vorige blog. Het omvat niet alleen het gedrag tussen kinderen onderling, maar ook het gedrag van collega's naar kinderen toe. Soms kan het zelfs voorkomen dat een collega (laten we haar A noemen) een extreem dominante rol heeft binnen de groep, waardoor haar collega (B) het waargenomen grensoverschrijdende gedrag niet eens durft aan te kaarten. Dit kan leiden tot een angstcultuur op de groep, wat ook merkbaar is voor de kinderen.
blog-bennita-blocq-grensoverschrijdend-gedrag-een-schadelijke-angstcultuur
globalmoments / Stock.adobe.com

Collega B staat voor nóg een dilemma, omdat de leidinggevende bevriend is met collega A en de andere managementleden afwezig of druk zijn met de verbouwing van het kinderdagverblijf. Hierdoor voelt collega B zich ernstig belemmerd om het probleem aan te kaarten en blijft de onveilige situatie voortbestaan, soms wel maandenlang. Het resultaat is dat de GGD uiteindelijk opmerkt dat de kinderen angstig gedrag vertonen. Wanneer de GGD vervolgens collega B ondervraagt, blijkt ook nog dat de stappen in de Meldcode (route 2) zo onduidelijk zijn beschreven dat er helemaal niets is gedaan aan het grensoverschrijdende gedrag van collega A.

Nadelig voor iedereen

Het schadelijke effect van deze situatie betreft niet alleen de betrokken kinderen, maar ook de werknemers die zich in een moeilijke positie bevinden. Collega B meldt zich uiteindelijk ziek, met een burn-out! De heersende angstcultuur op de groep is nadelig voor alle betrokkenen, maar vooral voor de kinderen. Het is cruciaal dat elke vorm van grensoverschrijdend gedrag serieus wordt genomen en onmiddellijk wordt aangepakt. Alleen op die manier kan een veilige omgeving worden gewaarborgd voor de kinderen en het personeel

‘Als de interne situatie te complex wordt, is het belangrijk om externe hulp in te schakelen’

Meldcode

Om dit probleem aan te pakken, is het dus belangrijk dat de Meldcode duidelijk en begrijpelijk is voor alle medewerkers. En dat die goed is doorgenomen door het MT en besproken is met alle werknemers. Ook de routes 2 en 3!

En als de interne situatie te complex wordt, is het belangrijk om externe hulp in te schakelen, zoals een externe vertrouwenspersoon of de inspecteur van onderwijs en kinderopvang

Cultuurverandering

De organisatie moet ervoor zorgen dat er een open en veilige werkcultuur is, waar medewerkers zich vrij voelen om vermoedens van grensoverschrijdend gedrag te melden zonder angst voor repercussies. Het is belangrijk dat elke vorm van grensoverschrijdend gedrag namelijk serieus wordt genomen en onmiddellijk wordt doorgegeven. Alleen op die manier kan een veilige omgeving worden gewaarborgd voor de kinderen en het personeel. De combinatie van onduidelijkheid en onwetendheid kan er dus voor zorgen dat collega A ongestoord haar gang kan blijven gaan, terwijl collega B een burn-out krijgt door de frustratie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.