Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bart de Koning – Handpoppen in de natuur

Ik neem bij bijna elke activiteit een handpop mee. Soms Igor de Wolf, de andere keer Karla de Kraai of Erik Eekhoorn. In deze blog laat ik zien hoe je handpoppen kunt gebruiken om kinderen tot 11 jaar bij natuuractiviteiten te betrekken.
Blog Bart de Koning - Handpoppen in de natuur

Meestal begin ik bij een activiteit met een stoere, lieve of soms zelfs een gemene handpop. Zo trek je meteen de aandacht van kinderen. Je kunt de handpop laten vertellen waar het vandaag over gaat. Igor de Wolf vraagt je om mee te gaan op avontuur. Ben jij bang voor de wilde dieren?

Een handpop kan snuffelen, praten, heeft mimiek, kan grommen, knuffelen en zelfs bijten. Kinderen identificeren zich heel snel met zo’n leuke handpop. Als Igor het vraagt, gaan we mee… als die vreemde meneer of mevrouw het vraagt, weten we het nog niet zo zeker..

Een paar weken geleden had ik  24 kinderen van 10 jaar oud, die ik nog nooit gezien had, mee met een activiteit. Ik hoefde alleen maar met de wolf op een muurtje te zitten en daarmee te spelen en alle kinderen kwamen spontaan kennis maken met de wolf. De wolf was lief voor de kinderen die lief waren, en ging bijten en grommen als ze hem een klap gaven. Vervolgens stelde ik de wolf voor als Igor de Wolf uit Siberie. Hij hoorde bij een stam die nog dicht bij de natuur leefde. Daar gingen we activiteiten mee doen. Een handpop gebruiken trekt meteen de aandacht. Het (korte) verhaal wekt enthousiasme en nieuwsgierigheid.


‘Erik Eekhoorn is al zijn nootjes kwijtgeraakt. Helpen jullie hem zoeken?’

Karla de Kraai, Igor de Wolf, Erik de Eekhoorn: het gedrag van de dieren helpt je om activiteiten te bedenken. Laat een kind zich verstoppen in het bos met de wolf en vervolgens huilen als een wolf. De andere kinderen zoeken hem op geluid. Karla de Kraai wil zo graag een nestje. Kunnen jullie haar helpen? Erik Eekhoorn is al zijn nootjes kwijtgeraakt. Helpen jullie hem zoeken? Of Erik Eekhoorn is gek op ‘voetje van de vloer’. Spelen jullie met hem mee? Het kind met de eekhoorn in zijn hand ‘is’ hem.

Met de dieren kun je een activiteit ook mooi afsluiten: Wat vindt Karla Kraai van haar nieuwe nest? Wil ze er haar choco-eitjes in leggen?

Is de beer tevreden met de nieuwe grot om z’n winterslaap in te doen? Hebben de kinderen de wolf goed geholpen door de opdrachten te doen tijdens de speurtocht? Heeft de wolf z’n prooi kunnen vinden?

Natuur is een Feest organiseert verschillende workshops voor begeleiders van natuuractiviteiten voor kinderen, onder andere over het werken met handpoppen. Bart gebruikt meestal handpoppen van de firma Folkmanis. Die kun je kopen bij de webwinkel van Earthgames.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.