Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Alicia Kooijman – Innovatie: ben je er klaar voor?

Regelmatig horen we de term ‘innovatie’ voorbijkomen in de media: ‘Innovatie heeft het bedrijf van de ondergang gered’ of: ‘Dankzij innovatie zien we de toekomst van ons bedrijf weer voor ons’. Spannende titels over vernieuwingen die organisaties aan durfden. Vaak door economische teruggang worden organisaties verplicht om over innovatie na te denken. Maar als het om kinderopvang gaat, worden we dan warm van het woord innovatie? Zijn we er (al) klaar voor?
Blog Alicia Kooijman - Innovatie: ben je er klaar voor?
Foto: Alicia Kooijman

Innoveren is niet alijd eenvoudig. Veel organisties zitten vast in rituelen en vaste werkwijzen. Veranderen betekent immers: loslaten van oude patronen die wellicht houvast bieden. Verandering is vaak iets waar vooral medewerkers niet om staan te springen. Zie dan maar eens als management de overtuigingskracht te hebben om aan te geven dat innovatie belangrijk is. En wellicht noodzakelijk, om te kunnen overleven in tijden van crisis.

Onze tip; houd het simpel! Innovatie hoeft niet meteen groots en ingrijpend te zijn. Het klinkt veel spannender dan dat het is. Vaak zijn kleinere ideeën al voldoende om verandering door te voeren binnen jouw kinderopvang organisatie. Er zijn zoveel vernieuwingen die al enorm kunnen helpen om net het verschil te maken. Koudwatervrees is niet erg, zolang je je niet door angst laat regeren.


‘Verandering is vaak iets waar vooral medewerkers niet om staan te springen. Zie dan maar eens de overtuigingskracht te hebben om aan te geven dat innovatie belangrijk is’

Om een voorbeeld te geven: innovatie is goed toepasbaar als het gaat om de administratie die pedagogisch medewerkers op de groepen moeten verrichten. Waarom werken we nog met allerlei papieren lijstjes, memo’s en notities? Dit kan tegenwoordig digitaal waardoor er meer tijd overblijft voor de kinderen.

Een ander voorbeeld is het delen van foto’s met ouders. Het meest belangrijke daarvan is dat het veilig gebeurt. E-mail en sociale platformen zijn lang niet altijd veilig. En niet alle ouders vinden het fijn als anderen mee kunnen kijken. Ook daar zijn goede apps en platformen voor ontwikkeld. Een start maken met innovatie is niet kostbaar en ook niet lastig. Het is even zoeken naar hetgeen goed bij je organisatie past en eenvoudig werkt. Innovatie is de toekomst en de toekomst start vandaag!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.