Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bart de Koning – Met een verhaal de natuur in

Bart de Koning - Met een verhaal de natuur in

Veel verhalen en sprookjes gaan over de natuur en vormen een prima aanleiding om de natuur te gaan ontdekken. Denk bij peuters maar eens aan het verhaal over het Rupsje Nooitgenoeg. Een leuke aanleiding om samen rupsen te gaan zoeken. Eten rupsen echt koekjes en taart?

Mijn favoriete verhaal om te vertellen is ‘hoe het winterkoninkje aan z’n naam komt’. De vogels houden een wedstrijd. Die vogel die het hoogst kan vliegen wordt koning. De adelaar kan natuurlijk het hoogste vliegen. Maar heeft tussen z’n machtige vleugels een heel klein vogeltje, dat nog geen naam had, zich verstopt. Op het hoogste punt, vliegt het vogeltje nog net ietsje hoger. Tot grote woede van de andere vogels uiteraard.

Dit verhaal kun je hier vinden:
beleven.org/verhaal/het_winterkoninkje

Op deze site kun je op trefwoord zoeken naar allerlei andere verhalen.

‘Stel je zelf het verhaal voor als een film. Visualiseren helpt om het boeiend te vertellen. Ter voorbereiding schrijf je een aantal steekwoorden op’

Een verhalenverteller vertelt echter niet uit het boekje, maar uit z’n hart. Je maakt je het verhaal eigen. Stel je zelf het verhaal voor als een film. Visualiseren helpt om het boeiend te vertellen. Ter voorbereiding schrijf je een aantal steekwoorden op. Wat is de setting van het verhaal? Waarmee begint het verhaal te lopen? Wat is de clue of de climax van het verhaal? Hoe loopt het verhaal af?

Zorg bij kinderen voor sfeer. Binnen kun je een hoekje maken met kussens waar ze lekker in kunnen liggen. Maar buiten kan ook. Zoek een plek waar ze op een boomstam kunnen zitten, of zoals op de foto in een veilige klimboom. Zorg ook voor interactie met de kinderen. Bij het winterkoninkje zorg ik voor herhaling. Het winterkoninkje fluit telkens ‘Ik ben de koning, ik ben lekker toch de koning’. De kinderen gaan dat met veel plezier nadoen.

Nadat je het verhaal verteld of voorgelezen hebt, is het leuk om er wat mee te doen. Dat kan iets in de vorm van een spel zijn. Je kunt ook iets gaan tekenen, of in de natuur met natuurlijke materialen iets bouwen. Denk aan de hut van de reus, de schommel van de kabouter, je kunt het zo gek niet verzinnen…

Veel vertelplezier!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.