
Wetenschap en praktijk staan soms mijlenver bij elkaar vandaan. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat goed is voor kinderen. Ook naar wat goed is voor kinderen in de kinderopvang wordt steeds vaker wetenschappelijk onderzoek gedaan. In Nederland staan emeritus hoogleraar Louis Tavecchio en de huidige hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink aan de basis van onderzoek op dit gebied. Niet geheel toevallig zal Ruben Fukkink adviseur en dagvoorzitter zijn tijdens het Wetenschapscongres van BKK.
Wetenschap over de grens
In de ochtend staat internationaal onderzoek naar wetenschappelijk bewezen kwaliteit centraal. Nora Milotay vertelt over het European Quality Framework (EQF) waarmee het mogelijk is om kwaliteitssystemen uit verschillende landen met elkaar te vergelijken. Arianna Lazzari spreekt over Europese reviews (recensies) van wetenschappelijke bewijzen van kwaliteit. Het ochtenddeel wordt afgesloten door de Vlaamse professor pedagogiek Michel Vandenbroeck. Hij vertelt over het project MeMoQ: Meten en Monitoren van de kwaliteit van de Vlaamse kinderopvang en het daarvoor ontwikkelde Pedagogisch raamwerk.
Kinderopvang in Nederland
Het (deels) Engelstalige ochtendprogramma wordt vervolgd door een Nederlandstalig middagprogramma. Daarin staat de Nederlandse situatie centraal: de uitkomsten van de NCKO-kwaliteitsonderzoeken in de kinderopvang en de Nederlandse Kwaliteitsvisie die in november 2014 door een onafhankelijke commissie is uitgebracht. De dag wordt afgesloten met een discussie over babyopvang en de reflectie van pedagogisch medewerkers.
Professionalisering kinderopvang
BKK spreekt met het congres vooral hoger opgeleide beslissers en beïnvloeders aan die nieuwsgierig zijn naar toegepaste wetenschappelijke kennis over hun werk. De nadruk ligt op het bevorderen van professionalisering in de kinderopvang. BKK heeft de prijs daarom laag gehouden: 99 euro (excl. BTW) per persoon. Per organisatie zijn er maximaal twee deelnemers welkom. De locatie is Tilburg University.

Hoogleraar Ruben Fukkink spreekt zich uit over pedagogische kwaliteit in de kinderopvang. ‘We moeten vandaag de discussie voeren over wat er fout gaat, zodat we het morgen beter kunnen doen.’ Lees een kort interview >>