Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

BK: ‘Praktische oplossingen dringen personeelstekort niet terug’

'Als alle praktische oplossingen slechts een druppel op de gloeiende plaat blijken, wordt het tijd om te zoeken naar oplossingen met daadwerkelijke impact', stelt Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) in een opiniestuk. Maar wat dan?
Foto: Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

BK maakt zich al langere tijd ernstig zorgen om de grote personeelstekorten in de kinderopvang. Het aannemen van de Wet IKK heeft tot gevolg gehad dat zo’n 10.000 extra banen nodig waren in de kinderopvang. De nieuwe plannen om 95 procent van de opvang gratis te maken, zullen bijdragen aan nog meer tekorten. ‘Daarvoor zijn 32.000 tot 50.000 extra mensen nodig. Bovenop de 4000 mensen die we nu nog zoeken’, zegt Bijlsma.

Opstropen van mouwen

Het opstropen van de mouwen in de kinderopvangsector heeft volgens BK veel gedaan, maar zal de tekorten niet oplossen. Bijlsma: ‘We hebben de afgelopen jaren een enorme groei van medewerkers gerealiseerd, we zijn goed in het behouden van medewerkers voor de sector, er komen meer mensen uit aanpalende sectoren bij ons werken dan dat er daarheen vertrekken, er zijn fantastische trajecten opgezet door tal van organisaties om BBL-ers te laten instromen, we creëren combinatiebanen om mensen kansen te bieden op betere contracten, lanceren arbeidsmarktcampagnes – maar het lost het tekort niet op.’

Hoge kwaliteit

Het wordt volgens de brancheorganisatie dan ook tijd dat we kijken naar het overheidsbeleid en keuzes maken. ‘Kiezen we voor behoud van de huidige hoge kwaliteit? Dan kan een sterke toename van de vraag niet worden verwezenlijkt. Wat wel kan, is de kinderopvang toegankelijk maken voor de mensen die het meeste last hadden van de kinderopvangtoeslagaffaire en voor kinderen die het meeste baat hebben bij kwalitatief hoogwaardige kinderopvang: ouders met lage inkomens en kinderen in een kwetsbare positie’, aldus Bijlsma.

Hoge inkomens

De andere keuzemogelijkheid is die van de gesubsidieerde kinderopvang. Bijlsma: ‘Daarbij sponsor je ouders met hoge inkomens om hun informele opvang in te wisselen voor formele kinderopvang, en dus plekken bezet te houden voor kinderen die de opvang misschien beter kunnen gebruiken. Dan moeten de kwaliteitseisen van de wet IKK teruggedraaid worden, zodat we met hetzelfde aantal medewerkers méér kinderen kunnen opvangen en zo voorkomen dat we terecht komen in de wachtlijstproblematiek uit de periode 2008-2010.’

2 REACTIES

  1. Aan de ene kant ben ik het wel eens. Aan de andere kant, opvang is voor ouders om te kunnen werken, waarom onderscheid maken arm of rijk? Waarom bepaald hoeveel geld je hebt, hoe goed je kind opgevoed is? Ik ken de cijfers van de invloed van armoede op opvoeding maar het is gewoon niet zwart op wit waar dat kinderen van rijke ouders beter opgevoed worden. Sociale of emotionele armoede is van alle lagen van de bevolking. En daarbij, kinderopvang is niet overal een soort voorschool van de basisschool. Het is een fijne plek voor alle kinderen om te zijn, om opgevangen te worden omdat papa en mama werken. Niet een plek waar alleen kinderen heen moeten kunnen om ervan te profiteren. Zo verleg je problematiek uit het onderwijs naar de kinderopvang. Er zijn maatschappelijke problemen waarvan ik mij afvraag of het passend/eerlijk/nodig is dat een bepaalde sector die oplost.

  2. Lees alle reacties
  3. Blij met de genuanceerde visie vanuit de BK. We willen niet terug naar de cowboy-tijd, maar een aantal eisen zijn zo stringent dat ze zorgen voor krapte. Dat we nu rijke ouders subsidiëren is absoluut waar, en wij vragen er ook nog een extra bijdrage naast.
    Goede opvoeding is iets waar we ons allemaal hard voor maken, juist voor de gezinnen die dat het hardst nodig hebben!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.