Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

BK: aantal kinderen, pm’ers en gastouders in quarantaine neemt snel toe

De kinderopvang kampt met steeds meer coronabesmettingen. Het aantal gevallen van quarantaine neemt daardoor toe. De afgelopen week was er bij brancheorganisatie BK zelfs sprake van een verdubbeling ten opzichte van het gemiddelde van een week eerder.      
Quarantaine corona
© Halfpoint / stock.adobe.com

Sinds eind januari heeft de BK een meldpunt waar kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus de aantallen in quarantaine geplaatste kinderen en pm’ers/gastouders kunnen melden. Op basis van deze meldingen houdt de brancheorganisatie een wekelijkse score bij van de trend.

Aantal meldingen

Het aantal meldingen van kinderen en PM’ers/gastouders in quarantaine de afgelopen weken was als volgt.

• Week 4: 161 kinderen, 32 pm’ers/gastouders

• Week 5: 142 kinderen, 30 pm’ers/gastouders

• Week 6: 266 kinderen, 54 pm’ers/gastouders

• Week 7: 706 kinderen, 116 pm’ers/gastouders

• Week 8: 740 kinderen, 152 pm’ers/gastouders

Gemiddelde verdubbeld

Het gemiddeld aantal gemelde quarantaines bedroeg de afgelopen week 403 kinderen en 77 pm’ers/gastouders. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het gemiddelde van een week eerder (196 kinderen/34 pm’ers).

‘Als je heel koel en afstandelijk naar de cijfers kijkt, valt het aantal kinderen dat in quarantaine moet ten opzichte van het totaal aantal kinderen dat naar de opvang gaat, mee,’ aldus BK-directeur Emmeline Bijlsma in een reactie. ‘De trend is dan wel wat zorgelijk, maar kan te maken hebben met de bekendheid van ons meldpunt.’

Ontwikkeling kinderen

Als je met een menselijke blik kijkt, is het beeld heel wat minder optimistisch, aldus Bijlsma. ‘Voor alle ouders en kinderen die te maken krijgen met een quarantaine betekent het weer een hoop georganiseer voor de ouders, weer een week zonder ontwikkeling voor kinderen. Nog belangrijker is het signaal dat we als maatschappij aan kinderen geven. Kinderen kunnen de indruk krijgen dat zij een gevaar zijn voor hun omgeving, dat zij de oorzaak zijn of kunnen zijn van de ziekte van iemand die hen nabij is. Hierover maken we – en daarmee bedoel ik alle sectorpartijen – ons zorgen.’

Om een betrouwbaar overzicht te houden, is het van belang om meldingen te blijven ontvangen, aldus de BK. Het meldpunt is hier te bereiken.

2 REACTIES

  1. Ik hoop dat als de BSO helemaal open gaat wij dan al gevaccineerd zijn ,het gaat nu wel hard met de besmettingen ,het geeft veel onrust bij de pm’ ers .
    Ook omdat er dan geschoven moet worden met het personeel of dat er helemaal niemand meer kan invallen en groepen samen gevoegd moeten worden wat ook weer meer besmettingen in de hand werkt.

  2. Lees alle reacties
  3. Woj vragen ons met z’n allen af hoe wij het testen, de quarantaine en zelfs het vaccineren voor onze kinderen moeten organiseren. Vraagt niemand zich dan af of wij onze kinderen wel moeten confronteren met onze paranoïde jacht op een virus. Laat onze kinderen onbezorgd kind zijn! Het virus zal nooit helemaal verdwijnen en altijd slachtoffers maken, net als alle griepvirussen. Het idee dat een GGD inspecteur komt controleren of ik mijn kinderen wel goed ‘opsluit’ vind ik echt te ver gaan. Naar wat voor samenleving gaan we dan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.