Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Binnen zes jaar alle peuters naar opvang

Alle peuters hebben recht op twee dagdelen opvang per week. Dit plan presenteerde minister Asscher al tijdens Prinsjesdag, maar nu heeft hij een overeenkomst met gemeenten om dit binnen 6 jaar te realiseren.
Asscher dagdelen peuters.jpg
'Nu kunnen we alle peuters dezelfde basis bieden voor ze naar school gaan.' - Foto: ANP Photo

De dagdelen worden niet gratis aangeboden voor alle peuters. Kinderen van werkende ouders kunnen nu al terecht in de opvang, deels betaald met kinderopvangtoeslag. Het is de bedoeling dat gemeenten de plekken van kinderen van niet-werkende ouders financieren. Dit zijn in totaal 40.000 peuters in Nederland. Hiervoor komt structureel 60 miljoen euro beschikbaar. De dagdelen zijn bedoeld voor peuters van 2,5 tot 4 jaar.

Alle peuterse dezelfde basis

Minister Asscher noemt het een grote stap richting het voorstel van de SER. Die raadde het kabinet aan om alle peuters in Nederland 16 uur gratis opvang te bieden. Zover kan en wil minister Asscher nog niet gaan. Hij zegt op het Radio 1-journaal hard te hebben gewerkt om deze 60 miljoen euro los te weken voor peuters. De minister is enthousiast over wat deze stap al teweeg kan brengen. ‘Voorheen deelden we peuters in in hokjes: wel of geen werkende ouders, doelgroeppeuters, peuters met een medische zorgvraag. Nu kunnen we alle peuters dezelfde basis geven voor ze naar school gaan en zo iedereen dezelfde startpositie in het onderwijs bieden.’

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet onlangs weten het SER-advies om meer te investeren in kinderopvang te waarderen, maar niet uit te kunnen voeren. SER-voorzitter Marriëtte Hamer heeft haar hoop nu gevestigd op een volgend kabinet. Lees meer

Zestien uur opvang

Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK) is teleurgesteld. ‘In twee dagen per week kun je echt iets betekenen voor peuters met bijvoorbeeld een taalachterstand. In acht uur per week lukt het je niet om zulke achterstanden weg te werken en peuters echt iets te leren’, zegt hij op NOS.nl. Ook vindt hij de tijd die gemeenten krijgen om extra plekken te regelen, zes jaar, veel te lang. ‘Dat is drie generaties peuters verder.’

Rust in de branche

Minister Asscher denkt dat het voor gemeenten een hele operatie is om voor alle peuters opvangplekken te realiseren en dat de tijd dus hard nodig is. Het aantal opvanglocaties is de afgelopen jaren flink afgenomen, vanwege bezuinigingen en een onvoorziene grote vraaguitval. Toch hoopt de minister dat met deze maatregelen de rust in de kinderopvangbranche terugkeert.

Wilt u ouders met een korte tekst attenderen op dit nieuws, bijvoorbeeld in uw nieuwsbrief? Download dan deze tekst die u zo kunt kopiëren in uw eigen uitingen. Download de tekst

Finaniering

De 60 miljoen euro die beschikbaar komt, komt in stappen tot 2021. de eerste 10 miljoen euro wordt in mei verdeeld over gemeenten. Dit bedrag neemt jaarlijks toe met 10 miljoen euro totdat in 20121 60 miljoen euro is bereikt.

Lees meer in de Kamerbrief van Minister Asscher:

2 REACTIES

 1. @ IW Rasing: Het zal niet gratis worden. Gemeenten zullen zelf hoogte ouderbijdrage bepalen en vaak aansluiten bij het eigen bijdrageniveau van de Kinderopvangtoeslagentabel. Met mogelijk een uitzondering voor de laagste inkomensgroepen.
  Met de term "twee dagdelen" wordt verondersteld dat het om kinderdagopvang zou gaan. Gemeenten zijn er vrij in voor welke vorm van opvang zij dit faciliteren. Gemeenten kunnen ook via vraagfinanciering de keus aan ouders laten. Maar met 2 dagdelen van 5 uur in een KDV per kind is het budget snel op.
  Gemeenten zullen het recht op 2 dagdelen zo moeten uitleggen dat er geen open-eind effect optreedt.
  Er zijn ook gemeenten die dit allang doen! 2 dagdelen peuterspeelzaal voor ieder kind en extra dagdelen voor doelgroepkinderen.
  Benieuwd hoe Asscher de nakoming van de "plicht" van de gemeenten gaat laten bewaken. Of verwacht hij dat ouders die dat recht komen halen en niet krijgen naar de rechter stappen? Er zijn op zijn minst nog wat open eindjes.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb mijn twijfels over deze regeling. Voor de branche is het fijn dat er geld vrij komt en naar de ouders gaat om zo de kinderopvang betaalbaar te maken. Maar zoals Gjalt Jellesma al zegt: 2 dagdelen is te kort. Veel organisaties bieden geen 2 dagdelen per week opvang aan (0-4 jaar) uit pedagogisch oogpunt. Zo ook wij. Bedrijfsmatig is het heel interessant om wel 1 dag of 2 dagdelen te bieden maar wij staan er niet achter. Kinderen ondersteunen, begeleiden, stimuleren, zich veilig voelen binnen de groep, continuïteit, herkenning, structuur, daar zijn meer uren voor nodig. Verder heb ik zorg over de regel 'voor de kinderen die nu geen gebruik maken van'. Mogen deze kinderen ook naar de peuterspeelzaal (waar ik de regeling ook beter bij vind passen)? Ongetwijfeld halen dan de huidige groep psz-ouders, hun kind 'eventjes' van de peuterspeelzaal af om zo ook in aanmerking te komen voor de gratis variant. Er zitten nog wel wat kanttekeningen aan waar wij goed naar moeten kijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.