Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen kinderopvang niet teruggedraaid

Regeerakkoord

De bezuinigingen op de kinderopvang die voor 2013 op de planning staan, worden niet teruggedraaid. Dit blijkt uit het regeerarakkoord ‘Bruggen slaan’ dat maandagmiddag door Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) is gepresenteerd.

Dat betekent dat gezinnen vanaf een gezamenlijk inkomen van 17.230 euro in 2013 minder kinderopvangtoeslag zullen ontvangen dan in 2012. Vanaf een gezamenlijk inkomen van 118.00 euro en hoger ontvangen ouders helemaal geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. 

Samenwerking onderwijs
Het hoofdstuk Kinderopvang is in het regeerakkoord opgenomen onder het kopje Arbeidsmarkt, wat doet vermoeden dat er onder deze regering geen sprake van zal zijn dat de kinderopvangportefeuille terug wordt geplaatst naar het ministerie van Onderwijs. Ondanks dat pleiten de regeringspartijen wel voor een betere afstemming tussen kinderopvang en onderwijs, bijvoorbeeld door gezamenlijk dagarrangementen samen te stellen. Letterlijk staat er: ‘Onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en voor- en vroegschoolse educatie moeten op elkaar afgestemd zijn’.

Financiering peuterspeelzaal
Opvallend is, dat de financiering van het peuterspeelzaalwerk onder de Wet kinderopvang wordt ondergebracht, om onderlinge afstemming van onderwijs, peuterspeelzaalwerk en kinderopvang te optimaliseren. De bestaande gemeentelijke financiering van peuterspeelzaalwerk wordt hierbij betrokken.

Gezinnen de klos?
Per 2015 is het aantal kindregelingen beperkt tot vier, waarbij er enorm bezuinigd wordt op de kinderbijslag. Volgens critici zijn met deze maatregelen vooral gezinnen met een modaal en hoger inkomen de klos. De kinderopvangtoeslag wordt verlaagd en daarnaast moeten ouders ook gaan betalen voor schoolboeken en krijgen studerende kinderen te maken met een leenstelsel.

Sterkere positie ouders
Al eerder genoemd zijn de maatregelen van de voortdurende screening van kinderopvangmedewerkers en maatregelen om de taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers te verbeteren. Er is ook aandacht voor de positie van ouders. Die moet worden versterkt, vinden de regeringspartijen, bijvoorbeeld door klachten- en geschillenregelingen te stroomlijnen. Verder meldt het regeerakkoord dat er met de sector afspraken gemaakt moeten worden over een grotere flexibiliteit in het aanbieden van contracten. Er moet een betere aansluiting komen tussen gebruikte en betaalde uren en indien nodig wordt dit wettelijk vastgelegd.

Download hier het regeerakkoord 2012. Op pagina 36 & 37 kun je meer lezen over kinderopvang.

ANP Photo, Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.