Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bezuinigen op de kinderopvang een verkeerde stap’

Werkende

‘Bezuinigen op de kinderopvang is een stap in de verkeerde richting’, dat concludeert sociologe Anja Abendroth in de Volkskrant. Abendroth deed onderzoek naar de verschillen in arbeidsparticipatie van vrouwen in Europa en promoveert hiermee aan de Universiteit Utrecht.

Een opvallende conclusie uit haar onderzoek is, dat hoe rijker het land is, hoe minder vrouwen in hun carrière profiteren van een goed verdienende partner. In minder rijke Europese landen maken vrouwen juist wel gebruik van hun partner voor de ontwikkeling van hun eigen carrière.

Scandinavië
Abendroth vergelijkt het kostwinnermodel in Nederland en Duitsland met het tweeverdienermodel in Scandivanische landen. Bij laatstgenoemde landen zie je dat de arbeidsparticipatie hoger is en de negatieve consequenties van moederschap op de carrière lager. Dat komt ook door alle overheidsmaatregelen, zoals zwaar gesubsidieerde en voor ouders dus betaalbare kinderopvang.

Gelijke bijdragen
‘Meisjes met een werkende moeder zijn later meer geneigd om zelf een carrière op te bouwen’ zegt Abendroth. ‘Het is een socialisatieproces dat moet worden gestimuleerd met een ander gezinsbeleid.’ Een model met twee werkende partners die allebei bijdragen aan het huishouden en de zorg voor kinderen is wat Abendroth betreft ideaal. Ze noemt de bezuinigingen op de kinderopvang in Nederland dan ook ‘een stap in de verkeerde richting’.

Werkgevers
Naast betaalbare kinderopvang, ziet Abendroth ook een taak weggelegd voor werkgevers. Zij moeten ouders mogelijkheden bieden om flexibel of thuis te werken. Dit heeft een positief effect op de arbeidsparticipatie.

Bron: Volkskrant
ANP Photo, Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.