Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Besluit definitief: kinderopvang en basisscholen weer open

Het staat nu vast dat de kinderopvang en het basisonderwijs weer opengaan op maandag 8 februari. Dat heeft minister Slob van Onderwijs namens het kabinet bekend gemaakt. Er wordt zoals verwacht een uitzondering gemaakt voor de bso die tot nader order dicht blijft.
© bernardbodo / stock.adobe.com

De kans dat de kinderopvang en de scholen op 8 februari weer open gaan is ‘zeer groot’, zei minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra eerder al na afloop van de ministerraad op vrijdag.

Op zijn wekelijkse persconferentie was premier Rutte nog voorzichtiger. We moeten eerst de laatste cijfers over de verspreiding van de Britse variant onder jonge kinderen afwachten, zei hij.

Meer ziekenhuisopnames

In het positieve advies van het OMT dat hierop uitlekte, werd de Britse variant voor zover bekend niet expliciet genoemd. Wel is er volgens het adviesorgaan van het kabinet sprake van ‘een reëel risico’ dat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames gaat stijgen. Daarom is het advies naar verluidt niet unaniem; enkele leden van het OMT zouden tegen de openstelling zijn. Een meerderheid van het OMT pleit echter voor ‘ruimte voor perspectief en enige versoepeling’.

Bso blijft dicht

Het kabinet heeft nu bij monde van minister Slob bekend gemaakt dat het advies van het OMT is overgenomen. De buitenschoolse opvang gaat nog niet open, omdat de groepen op de bso en op school anders zijn samengesteld. Heropening van de bso zal dus tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding van het coronavirus leiden.

De middelbare scholen blijven ook gesloten, behalve voor de eindexamenklassen. Dinsdag geven premier Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie. Andere openstellingen liggen volgens waarnemers op het Binnenhof dan niet voor de hand.

Gematigd positief

In de kinderopvangsector wordt gematigd positief geoordeeld over de heropening. Op de Facebookpagina van Kinderopvang totaal is een discussie gaande over het onderwerp. Veel pm’ers beschouwen de heropening als een goede zaak, terwijl sommigen aangeven niet ‘als proefkonijn’ te willen fungeren. Ook gaan er stemmen op voor een strengere beslisboom.

Kinderopvangondernemers zijn minder terughoudend. Ondernemer Corona Koek gaf eerder aan dat de opvang volgens haar prima weer open kan. ‘Op onze 170 kinderopvanglocaties geen enkele besmettingsexplosie. Bezetting kinderen nu rond de 60%. Goede ventilatie is wettelijk verplicht, protocollen in orde. Kinderopvang kan prima open!’

Het vervangen van asfalt en rubber tegels bij speelplaatsen in de kinderopvang door groen versterkt het immuunsysteem van jonge kinderen aanzienlijk. Dat blijkt uit Fins onderzoek. Lees hier het hele verhaal.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.