
In de hoofdstad van Duitsland brak in oktober 2014 een mazelenepidemie uit. Aanvankelijk werden vooral asielzoekers uit Servië, Bosnië en andere Balkanlanden door de epidemie getroffen. In totaal zijn er nu 630 mensen in Berlijn besmet geraakt. Dat zijn net zoveel besmettingen als vorig jaar in heel Duitsland.
Besmetting
Onlangs overleed een jongetje van anderhalf jaar oud aan de mazelen. Dat was de eerste dode door de mazelen in Berlijn sinds 2001. Artsen zijn bang dat meer kinderen besmet raken en dat zij een chronische hersenvliesontsteking oplopen. Zij adviseren Berlijnse ouders om hun baby voorlopig binnen te laten.

Het Nederlandse RIVM riep begin juli 2014 alle baby’s tussen 6 en 14 maanden uit de regio waar mazelen was uitgebroken op voor een extra vaccinatie tegen mazelen. Hier gaven de meeste ouders gehoor aan. Lees meer >>
Inenting
Ondertussen is in Duitsland de discussie opgelaaid of ouders hun kinderen verplicht moeten laten inenten. Berlijnse gezondheidsautoriteiten zijn een voorstander van een verplichte inenting. Maar een groep Berlijners is daar fel op tegen omdat het zou indruisen tegen de vrije wilsbeschikking of het geloof.

In Nederland ontstond er een jaar geleden ook een discussie over het wel of niet toelaten van niet ingeënte kinderen op het kinderdagverblijf. Aanleiding voor de discussie was een mazelenuitbraak in een Haags kinderdagverblijf. Minister Asscher liet duidelijk blijken dat het weigeren van kinderen door de kinderopvang geen optie is. Lees meer >>
De mazelen zelf zijn niet dodelijk, het zijn de complicaties die bij enkele gevallen vóorkomen, die gevaarlijk kunnen zijn. De hetze om ouders bang te maken voor welke kinderziekte dan ook is onterecht. Kinderziektes horen bij een kinderleven.Het is beter om het goed te (laten) begeleiden door een arts met verstand van zaken, (en dat zijn vaak de wat oudere (huis)artsen, of antroposofische artsen) die bekend zijn met de kinderziektes en weten hoe ze dit het best moeten begeleiden.