Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ben je ziek, Teckel Tom?’ is boek van de maand januari

Het kinderboek ‘Ben je ziek, Teckel Tom?’ krijgt de Sardes-Leespluim van de maand januari. Teckel Tom is ziek. Maar hij niet alleen, ook Papa Pablo en Saar voelen zich niet lekker. Ziek zijn is niet leuk, maar geen straf met goede verzorging… Bekijk ook de activiteiten bij het boek.
ben-je-ziek-teckel-tom-is-boek-van-de-maand-januari
De cover van het boek 'Ben je ziek, Teckel Tom?'

‘Ben je ziek, Teckel Tom?’ is het derde Teckel Tom-verhaal. En ja, Teckel Tom is ziek. Maar niet alleen Teckel Tom. Ook Papa Pablo en Saar hebben buikpijn, willen geen boterhammen eten maar kopjes thee drinken met een beschuitje en limonade met een paar biscuitjes. Teckel Tom lust zijn brokjes niet en rent ineens hard naar de deur, hij moet heel nodig! Papa Pim, de enige die nog gezond is, ruimt de bruine kledder op met een plens water uit de gieter.

Papa Pim heeft het heel druk. Hij moet de tafel afruimen, thee zetten, beschuiten smeren, limonade maken, het beddengoed verschonen, spuugemmertjes legen en nieuwe biscuitjes kopen. Hoe komt het dat papa Pim niet ziek is? Hij heeft niet gegeten van de groentesoep die te lang op het aanrecht heeft gestaan. Maar Teckel Tom dan? Tja, die heeft een balletje meegegeten. En daar rent hij alweer naar de voordeur…

Gelukkig is iedereen de volgende dag weer beter en kan papa Pim een beetje tot rust komen. Hij vindt dat hij nu ziek mag zijn en op de bank mag liggen. Teckel Tom en Saar zijn lekker in het park geweest, zijn poep is weer helemaal gewoon.

In het gezellige huis is het goed ziek zijn, vooral wanneer er een overblijft om voor iedereen te zorgen, zo schrijft de jury in het rapport over het boek. Teckel Tom heeft een heerlijke mand, mag op de bank en wordt op tijd buiten gelaten. Op de bank is plek voor de zieken die in hun eigen dekbed een beetje kunnen slapen of filmpjes kijken op de telefoon. Ziek zijn is niet leuk, maar geen straf met een goeie verzorging. Een leuke vraag om met kinderen te bespreken: Hoe gaat dat bij jou thuis als je ziek bent?

Lees het volledige juryrapport >>

Froukje Hoobroeckx heeft activiteiten ontwikkeld bij het boek. Bekijk de activiteiten >>

Boekgegevens

Illustraties: Noëlle Smit
Tekst: Bette Westera
Uitgeverij: Gottmer
Vanaf ca. 3 jaar

De Sardes-Leespluim van de maand november ging naar het peuterboek: NEE! zei Konijn, van Marjoke Henrichs. Deze herkenbare fase in het peuterleven is mooi uitvergroot in woord en beeld, stelt het juryrapport. Lees meer

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.