Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pm’ers moeten weten waar misstanden te melden

Marianne Velsink
De misstanden bij kinderopvang 24/7 Kids in Amsterdam, waren een rode draad tijdens het Algemeen Overleg. Minister Asscher gaat met het werkveld in gesprek over hoe de bekendheid van meldpunten voor kinderopvangmedewerkers vergroot kan worden.
1 Meldpunten misstanden.jpg
Minister Asscher kan zich indenken dat het incident met 24/7 Kids Kamerleden

‘Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe voorkomen we dat dit nog eens gebeurt? Waar was de onaangekondigde inspectie al die tijd? Waarom is het toezicht niet opgeschroefd na drie rode risicoprofielen en één oranje? Hadden ouders hier van op de hoogte gebracht moeten worden? En heeft de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim gelijk als ze zegt dat de wet kinderopvangondernemers beter beschermt dan kinderen?’ Kamerleden vuurden deze vragen af op minister Asscher en daarop vervolgens nog meer voorstellen voor aangescherpte maatregelen en meer transparantie naar ouders.

Wat kwam er verder nog aan bod tijdens het Algemeen Overleg? Minister Asscher sprak o.a. over de directe financiering, de sociaal medische indicatie en het voorkomen van cowboy-ondernemers nu de kinderopvang weer aantrekt. Lees meer

Anoniem melden

Minister Asscher kon zich indenken dat dit incident Kamerleden, de sector en ouders heeft geraakt. ‘Dit maakt ontzettend boos. Het is een geniepige misdaad op kinderen die zich niet kunnen weren.’ Wel benadrukt de minister nog eens dat het gaat om een incident. ‘Waarom hebben pedagogisch medewerkers en stagiaires niet aan de bel getrokken?’, ook die vraag brandde de Kamerleden op de lippen. De conclusie is dat beroepskrachten blijkbaar nog niet goed weten dat zij zonder consequenties anoniem een misstand kunnen melden. Volgens Asscher is er geen gebrek aan meldpunten. Hij ziet niets in een voorstel voor één meldpunt van zijn partijgenoot Keklik Yücel.

Aanbevelingen Gunning

Steven van Weyenberg van D66 wil dat minister Asscher met het werkveld in gesprek gaat om de bekendheid van meldpunten zoals de GGD, de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs en Meld Misdaad Anoniem bekender te maken. De minister beloofde dit op te gaan oppakken. Binnenkort komt zijn reactie op wat de kinderopvangbranche de afgelopen jaren gedaan heeft met de aanbevelingen van de Commissie Gunning (n.a.v. de zedenzaak). Hierin zal ook de meldplicht van pm’ers een onderwerp zijn, beloofde Asscher.

Onaangekondigde inspectie

De minister gaat in gesprek met de gemeente en de GGD Amsterdam om de zaak 24/7 Kids te bespreken. Volgens landelijke cijfers is bijna 99 procent van de inspecties onaangekondigd. Maar uit de reportage die Brandpunt maakte over 24/7 Kids bleek dat de eigenaresse steeds wist wanneer de inspecteur langs zou komen zodat ze daarop maatregelen kon nemen. Asscher kan dit niet rijmen met landelijke cijfers over toezicht. Binnenkort verschijnt een rapportage over toezicht en kwaliteit in de kinderopvang en kan de minister precies aangeven hoeveel procent van de inspecties onaangekondigd is.

Opnieuw starten

Steven van Weyenberg van D66 wilde weten hoe minister Asscher gaat voorkomen dat deze eigenaresse niet in een andere gemeente opnieuw een kinderopvang opent. Ook Bas van ’t Wout van de VVD wilde dit weten. Een VOG wordt immers pas geweigerd als iemand al veroordeeld is. Maar dit laatste ontkende Asscher. Volgens de richtlijnen van decontinue screening moeten gemeenten volgens minister Asscher op de hoogte zijn van wat deze ondernemer op haar kerfstok heeft en zou zij dus geen VOG kunnen krijgen. Verder benadrukte hij dan de eigenaresse gewoon strafrechtelijk vervolgd kan worden voor de misstanden. Er is inmiddels door een groep ouders aangifte gedaan.

Risicoprofiel

Hadden ouders niet eerder moeten weten van de drie rode en één oranje risicoprofielen die de GGD voor 24/7 Kids had bepaald, vroegen verschillende Kamerleden zich af. Minister Asscher liet eerder in een kamerbrief weten dat hij geen voorstander is van het openbaar van risicoprofielen. Liever ziet hij dat gebeuren via een kwaliteitsoordeel. Na doorvragen van CDA-Kamerlid Heerma beloofde Asscher in gesprek te gaan met gemeenten en de GGD om te kijken of er in de tussentijd openheid van zaken kan worden gegeven als er sprake is van een ‘verscherpt toezicht’.

Wilt u ouders informeren over hoe minister Asscher de transparantie van de kwaliteit in de kinderopvang wil vergroten? En hen bijpraten over het risicoprofiel, het kwaliteitsoordeel en het openbaar maken van een verscherpt toezicht? Download dan een korte tekst voor in uw nieuwsbrief, website of ander medium. Download de tekst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.