
Welingelichte Kringen laat zien dat het aantal kinderen met de diagnose autisme explosief gegroeid is. Volgens Amerikaanse cijfers kreeg in 1975 1 op de 5000 kinderen deze diagnose. In 2014 is dat al gegroeid naar 1 op de 68. Franse wetenschappers hebben ontdekt dat de explosie van het autismecijfer te maken heeft met de hoeveeltijd die jonge kinderen achter een beeldscherm doorbrengen. Ze spreken van ‘virtueel autisme’. Als je een kind weghaalt van het scherm dan verdwijnen de autistische trekken binnen een maand.
Beeldschermverbod
De twee Franse kinderpsychiaters dr. Isabelle Terrasse en dr. Anne-Lise Ducanda zagen tijdens hun onderzoek dat kinderen tussen de 0 en 4 jaar te veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Ze hebben kinderen die in het ziekenhuis de diagnose autisme hadden gekregen, bestudeerd en hebben hen verboden ze om nog langer naar een tv, telefoon, tablet of laptop te kijken. Een maand later waren alle klachten verdwenen. De psychiaters spreken dan ook van ‘virtueel autisme’.
Remmen ontwikkeling
De kinderpsychiaters concluderen dat de beeldschermen de hersenontwikkeling van deze kinderen belemmeren en ervoor zorgen dat ze geen normaal sociaal leven opbouwen. Licht en geluid van elektronische schermen houden de aandacht vast, maar ontwikkelen de hersenen niet. Schermen zijn zelfs zo aantrekkelijk dat kinderen eraan verslaafd raken. Ze raken daardoor geïsoleerd van menselijke interactie die noodzakelijk is voor de ontwikkeling van communicatievaardigheden.
bron: Welingelichte Kringen >>
Beste M. Magito,
Dank voor je kritische reacties nav de publicatie over het onderzoek over autisme op Kinderopvangtotaal. We zijn op zoek gegaan naar het oorspronkelijke onderzoek, maar hebben dit niet kunnen vinden. Wel publiceren veel sites (zie bijvoorbeeld https://www.madinamerica.com/2017/08/virtual-autism-explain-rising-asd-diagnoses/) uitgebreider over het onderzoeksresultaat. De vraag is of het Youtubefilmpje voldoende bron is om over een onderzoeksresultaat te publiceren of dat het oorspronkelijke onderzoek de bron moet zijn. Wij hebben in dit geval de afweging gemaakt het filmpje als voldoende bron te beschouwen. Daar valt zeker iets tegenin te brengen, daarvan zijn wij ons bewust. Fijn dus dat je ons wat dat betreft even op scherp zet. We zullen in het vervolg kritisch (blijven) kijken naar de publicatie van dergelijke onderzoeksresultaten.
Ik ben op zoek gegaan naar de onderliggende stukken en kom niet verder dan het filmpje. Een link naar Psychology Today, in het artikel van "welingelichte kringen", is een dode link. Ik heb inmiddels de auteur aangeschreven om meer informatie te krijgen. Wellicht kan Kinderopvangtotaal hier ook iets in betekenen? Jullie plaatsen het bericht immers… Blijkbaar gaan jullie er van uit dat er echt een uitgebreid onderzoek ligt met resultaten die dit artikel noemt?
Een totaal uit de context gerukte conclusie. Ooit een echt autistisch kind ontmoet? Een kind dat geen brug over wil of dat alleen een bepaalde kleur blauw wil dragen? Een kind dat volzinnen kan uitspreken, maar geen idee heeft van de passendheid van die zinnen? Een kind dat op school niet te handhaven is en dat iedere morgen naar het speciaal onderwijs moet in een busje? Dat zou dan liggen aan het feit dat de ouders het kind te veel achter de computer zetten… lariekoek. Dat autisme zou kunnen worden genezen door kinderen een maand lang niet achter de computer te zetten is een belediging. Een belediging van alle ouders die met een dergelijk kind te maken hebben.