Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beeldbellen bij toezicht GGD: hoe gaat dat in zijn werk?

De GGD maakt bij het toezicht op de kinderopvang steeds meer gebruik van beeldbellen. Dat is gebonden aan een aantal voorwaarden. Zo mogen er geen opnamen worden bewaard zonder toestemming van de ouders en zijn WhatsApp en Facebook Messenger taboe. En pm'ers hoeven hun persoonlijke telefoonnummer niet te geven.
© metamorworks / stock.adobe.com

Er zijn veel vragen over beeldbellen en de legitimiteit daarvan. Een GGD kan hierover een eigen beleid voeren binnen het kader van de AVG, maar koepelorganisatie GGD GHOR geeft wel een aantal richtlijnen.

Observeren van de opvangsituatie is bijvoorbeeld alleen toegestaan via een veilige digitale omgeving. Er is daarvoor geen toestemming nodig van de ouders. Ouders moeten wel toestemming geven als de beelden worden opgeslagen. In alle andere gevallen worden er geen (scherm)opnames en geluidsopnames gemaakt en kunnen er geen anderen meekijken tijdens de digitale observatie.

Welke digitale omgeving is veilig?

Applicaties van softwareleveranciers die gevestigd zijn in de VS of gebruik maken van servers in de VS, kunnen niet gebruikt worden. Alleen media die binnen het recht van de Europese Economische Ruimte (EER) vallen kunnen gebruikt worden. ‘Teams’ valt bijvoorbeeld binnen dat recht. Om die reden adviseert de koepel GGD GHOR toezichthouders om onder andere Whatsapp, Messenger Facebook en andere (gratis) social media-applicaties niet te gebruiken.

Gastouders en WhatsApp

In de praktijk blijkt dat veel gastouders gewend zijn aan WhatsApp en niet aan Teams. Als de gastouder geen ervaring heeft met Teams kan overlegd worden om op een later moment terug te bellen zodat de gastouder zich kan voorbereiden. Het gastouderbureau kan de gastouder hierin ondersteunen. Het gastouderbureau kan ook inventariseren welke gastouders vermoedelijk wel of niet makkelijk met Teams kunnen werken, wat de toezichthouder mee kan wegen in de selectie.

Persoonlijk telefoonnummer

Voor een interview mogen privé-gegevens zoals een persoonlijk telefoonnummer worden opgevraagd maar een pm’er of gastouder altijd weigeren deze te geven. De toezichthouder benoemt dit vooraf en zoekt dan met de houder naar alternatieven. Bijvoorbeeld de beroepskracht kan zelf contact opnemen met de toezichthouder, of gebruik maken van een algemeen nummer.

Waar let de inspecteur op tijdens een bezoek aan de dagopvang, buitenschoolse opvang, gastouderopvang en het gastouderbureau? Bekijk de nieuwe modelformulieren van de Rijksoverheid, die gelden per 1 januari 2021.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.