Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bedrijfsleven steunt ouders niet in kinderopvang

Marianne Velsink
Van de tachtig koplopers in het Nederlandse bedrijfsleven draagt slechts drie procent bij aan de kosten voor de kinderopvang die medewerkers maken. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een onderzoek van het CRF Instituut. Ter vergelijking: onder topwerkgevers in heel Europa draagt gemiddeld 36 procent bij in kinderopvangkosten.
Bedrijfsleven steunt ouders niet in kinderopvang
Foto: ANP Photo

Het CRF Instituut selecteert voor het 24ste jaar op rij de topwerkgevers van Europa op basis van hun personeelsbeleid. Over negen Eurpese landen zijn er 489 koplopers geselecteerd, waaronder 80 bedrijven in Nederland. Nederland loopt traditioneel voorop in de mogelijkheden voor ouders om parttime of in duobanen te werken. Ook zitten Nederlandse bedrijven qua ouderschapsverlofregelingen aan de bovenkant van de lijst.

Duitsland
Vorig jaar scoorde Nederland al niet goed, maar nog wel wat beter als het gaat om het meebetalen aan kinderopvang. Zeven procent van de bedrijven deed dit toen. Maar dit is het afgelopen jaar meer dan gehalveerd, naar drie procent. ‘Nederlandse bedrijven laten kinderopvang links liggen’, zegt David Plink van het CRF Instituut. ‘In Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland ligt het percentage dat bijdraagt aan de crèche op 50 procent of zelfs daarboven. En wat je in Duitsland steeds meer ziet, is dat bedrijven kinderopvang zelf, in huis, organiseren.’

Balans werk en privé
Uit het onderzoek van het CRF Instituut blijkt ook dat werknemers de (dis)balans tussen privéleven en werk geregeld noemen als reden om het bedrijf te verlaten; het is de belangrijkste reden na carrière-aspiraties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.