Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bart de Koning – Natuur om van te smullen!

De liefde gaat door de maag, dat is algemeen bekend.
Als je kinderen liefde voor de natuur bij wil brengen, werkt eten zoeken in de natuur goed. Maak eens vlierbloesemlimonade, thee van kamillebloempjes, jam van rozenblaadjes enzovoort.

Vorige week maakte ik met mijn natuurclub rozenblaadjesjam. Je kunt van bijna alle soorten rozen de blaadjes gebruiken, maar niet die van de bloemist, want die zijn bespoten. Ga met de kinderen rozenblaadjes plukken. Pas op dat er geen bij of hommel in zit. Doe de rozenblaadjes in een grote pan. Wacht tot het water kookt. Doe er ongeveer twee keer zoveel water bij. Daarna doe je er een kilo geleisuiker bij en twee uitgeperste citroenen. Laat het nog even doorkoken, en giet af en toe een lepeltje van de jam op een schoteltje om te kijken of het al opstijft. Zo ja, dan is de jam klaar! Eventueel kun je het door een zeef doen om de rozenblaadjes eruit te halen.

Je kunt veel meer planten eten dan je misschien denkt. In de meeste parken vind je nu ook nog de ‘look zonder look’. Een rare naam: Hij ruikt naar knoflook, maar is er geen familie van, vandaar! Ook de hondsdraf kun je eten. Maar zo rauw uit het park is het niet echt lekker. Beter knip je de blaadjes in kleine stukjes en prak je ze door een pakje boter. Smeer het op een broodje, en je hebt kruidenboter uit eigen tuin.

Natuurlijk moet je op een paar dingen letten:
• Pluk alleen verse blaadjes.
• Pluk van plekken waar honden niet mogen komen, of zo hoog van de plant dat ze er niet overheen hebben kunnen plassen.
• Vertel de kinderen, dat ze dit alleen onder begeleiding mogen doen. Er zijn maar heel weinig blaadjes ‘lekker’ en ‘giftig’ tegelijk, dus meestal zullen kinderen van boven de vier het wel uit hun hoofd laten om giftige dingen te gaan eten.
• Pluk alleen als er veel van staat.

Een leuke website met veel recepten en ideeën is: www.wildplukker.blogspot.com, klik ook door naar ‘vorige jaren’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.