Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bart de Koning – Natuur is kinderspel

Door een spelletje te spelen met een natuurthema leren kinderen op een plezierige manier veel over de natuur. Ik organiseer al jaren kinderfeestjes in het bos, en maak vaak gebruik van allerlei spelletjes.

Een leuke is het ‘vleermuistikkertje’. Zoals je misschien weet vangt een vleermuis nachtvlinders op z’n gehoor. Hij stoot een hoog geluid uit dat weerkaatst op bomen, op huizen maar ook op zijn prooi de nachtvlinder.

Dit spel speel je op een grasveld (daar kunnen ze zacht op vallen). Het vleermuiskind is geblinddoekt en roept echo echo echo. De andere kinderen zijn nachtvlinders. Ze vliegen/ lopen om de vleermuis heen en echoën vrolijk terug. De blinde vleermuis probeert op gehoor de nachtvlinder te tikken. Beperk het speelveld, zodat het voor de vleermuis wel mogelijk blijft om de nachtvlinders te vinden.

Een ander spel, in aansluiting op het zoeken van beestjes (zoals pissebedden, duizendpoten, rupsen e.d.) is ‘schipper mag ik overvaren’. De kinderen hebben de diertjes al bestudeerd en weten hoe ze lopen. De schipper geeft de kinderen de opdracht om over te varen als ‘slak’ of als ‘rups’.

Mannetjes-edelherten vechten in het najaar om de vrouwtjes. Ze stoten daarbij hun geweien tegen elkaar. Dit kun je door de kinderen na laten doen met takken uit het bos. Laat ze in tweetallen tegenover elkaar op een evenwichtsbalk (of omgevallen boom) staan. Ze hebben beide de tak met de armen uit elkaar vast. Ze proberen elkaar met de takken van de evenwichtsbalk te duwen. Uiteraard ‘burlend’ als een hert. Je kunt hier eventueel een heel toernooi van maken. Ze mogen niet met de takken slaan!

Veel plezier gewenst!

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.