Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bakfiets besturen mag niet onderschat worden’

Het besturen van een bakfiets wordt door ouders nog wel eens onderschat. Helaas is het onderwerp actueel geworden nadat vier kinderen deze week met bakfiets en al in het water in Leidschendam vielen.
1 Onderschat bakfiets niet.jpg
Bij Kinderopvang Vlietkinderen mogen medewerkers pas een bakfiets besturen nadat ze een cursus hebben gevolgd. - Foto: ANP Photo

Het is dankzij de oplettendheid en daadkracht van twee vissers dat de twee baby’s en de twee peuters het  ongeluk hebben overleefd. Maar in Leidschendam zit de schrik er goed in, merkt Yvonne Boods op van kinderopvangorganisatie Vlietkinderen in de Telegraaf. Hoewel de moeder die dit overkwam en de kinderen in de bakfiets niets met de kinderopvangorganisatie te maken hebben, heeft Boods maatregelen genomen. De instructies voor het veilig rijden met een bakfiets zijn nog eens doorgesproken met de medewerkers.  ‘Veel moeders onderschatten hoe zwaar zo’n speciale fiets kan zijn. Bij onze opvang mogen medewerkers er pas een besturen nadat ze een cursus hebben gevolgd.’

Het ongeluk

Bij het ongeluk raakte de bakfiets van de moeder vanwege nog onduidelijke oorzaak in het water. Twee vissers zagen het ongeluk van 50 meter afstand gebeuren en twijfelden geen seconde. Ze renden er naartoe, één van de mannen sprong het water in en viste als eerste de peuters uit de wagen. De andere visser nam de kinderen aan op de kant. De vrouw, die naast haar twee eigen kinderen op twee kinderen van een ander paste, schreeuwde dat er ook nog twee baby’s in de bakfiets vastzaten. De baby’s zaten niet alleen vast in de bakfiets, maar ook onder een dekzeil. ‘Gelukkig begonnen ze meteen te krijsen toen ik ze op de kant hees’, vertelde één van de vissers na afloop.

Ziekenhuis

Met de kinderen is het wonderwel goed afgelopen. De baby’s blijven ter observatie nog een nachtje in het ziekenhuis, meldt Omroep West. De moeder heeft al aangegeven nooit meer op een bakfiets te stappen. Boods zegt dat bij Vlietkinderen ook iedereen week is wakker geschud door het ongeluk. ‘Ik kan me voorstellen dat veel ouders zijn geschrokken.’

Veiligheidstips

Veiligheid.nl deelt tips op de website voor ouders of begeleiders die gebruik gaan maken van een bakfiets. We delen een paar van deze tips:

  • Remmen: de fiets is extra zwaar, maak een aantal noodstoppen met gewicht in de bak, als test.
  • Sturen: kijk wat voor gedrag de fiets heeft in de bochten, neem de bocht ruim.
  • Extra gewicht: de fiets reageert langzamer bij remmen en optrekken.
  • Hellingen: de fiets is een stuk zwaarder, bij het omhoog rijden kost dat meer trapkracht, en bij het omlaag rijden nog meer remkracht.
  • U zit verder naar achteren dan op een normale fiets, hou daar rekening mee in het verkeer.
  • Laat uw kinderen niet staan in de bakfiets.
  • Zorg dat er geen lichaamsdelen van passagiers buiten de bak steken, in verband met bijv. botsingen of vallen.
  • Hou er rekening mee dat uw kind laag zit, ga bijvoorbeeld niet naast een (vracht-) auto met uitlaatgassen staan bij het stoplicht.
  • Onderhoudt uw bakfiets goed; de remmen, stuurinrichting, banden en trapmechanisme slijten door het extra gewicht harder dan bij een gewone fiets.

Zeven kinderen belanden er per dag op de spoedeisende hulp doordat ze met hun voetjes tussen de fietsspaken komen. Fabrikanten, ziekenhuizen en verzekeraars willen dit typisch Nederlandse probleem aanpakken. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.