Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baby van tien maanden kan menselijk gedrag begrijpen

Baby's kunnen vanaf tien maanden menselijk gedrag begrijpen. Sociale hersengebieden werken dan al heel goed samen, blijkt uit recent Nederlands onderzoek.
Baby tien maanden sociaal gedrag
Foto: Pixabay.

Promovendus Bauke van der Velde van de Universiteit Utrecht deed onderzoek naar de hersenontwikkeling van baby’s en kwam tot de conclusie dat er tussen de vijf en tien maanden veel gebeurt. Bij de groep baby’s van vijf maanden oud bleek vooral achter in de hersenen veel informatie-uitwisseling plaats te vinden. Dat is het gebied waar voornamelijk visuele prikkels worden verwerkt. De sociale hersengebieden laten dan nog weinig communicatie zien. Deze hersengebieden liggen aan voor- en zijkant van de hersenen.

Complexe signalen

Bij de groep baby’s van tien maanden oud waren die sociale gebieden juist opvallend actief en in samenwerking. De onderzoekers concluderen dan ook dat baby’s in een paar maanden tijd zo’n snelle ontwikkeling doormaken in de sociale hersengebieden, dat ze menselijk gedrag kunnen begrijpen op de gemiddelde leeftijd van tien maanden. Een belangrijke ontwikkeling volgens Van der Velde en zijn team, want in die periode wordt het babybrein klaargestoomd voor deelname aan onze maatschappij vol complexe signalen.

Kinderliedje

Van der Velde onderzocht de hersenprocessen bij een groep van 850 baby’s. De baby’s waren vijf maanden oud of tien maanden oud. Hij liet, samen met zijn onderzoeksteam, de baby’s twee verschillende video’s zien. Op de ene verscheen iemand die een kinderliedje zong, op de andere video was bewegend speelgoed te zien. Tijdens het kijken hadden de baby’s een mutsje met elektrodes op (EEG), zodat de onderzoekers de hersenprocessen konden analyseren.

Langlopende studie

Het promotieonderzoek van Van der Velde is gepubliceerd in internationaal wetenschapsblad NeuroImage. Het onderzoek is onderdeel van het Utrechtse Youth-onderzoek, een langlopende studie naar de ontwikkeling van kinderen. Aan het onderzoek, uitgespreid over vele jaren, doen grote aantallen kinderen mee: van baby’s tot jongvolwassenen.

Autisme

Onlangs kwamen onderzoekers ook tot de ontdekking dat autisme al heel vroeg te herkennen valt. Al een paar maanden na de geboorte kan een kindje namelijk tekenen van autisme vertonen, stellen Nijmeegse wetenschappers. Hoe eerder je dit als pedagogisch medewerker of ouder signaleert, hoe eerder begeleiding of behandeling kan starten.

Wist je dat jonge kinderen al vooroordelen ontwikkelen op basis van etnische verschillen? Dit is wat jij als pedagogisch professional kunt doen om dat te helpen voorkomen. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.